Druk je immuunsysteem sterk

De Oosterse geneeskunde wordt al duizenden jaren (nog steeds!) met succes toegepast. Eigenlijk is deze medische wetenschap de reguliere. Onze moderne medische wetenschap kwam pas veel, veel later. Hier zouden de termen ‘aanvullend’ of ‘alternatief’ dus eigenlijk veel beter van toepassing kunnen zijn.

Hoe dan ook, gelukkig is deze oeroude wetenschap niet teloorgegaan en kunnen we thuis heel simpel veel van de technieken van de drukpunt massage toepassen.

Onze geneeskunde erkent de bloedbaan en de lymfebaan, maar lijkt het systeem van de energiebanen volkomen te negeren. Volgens de Oosterse geneeswijze stroomt de levensenergie – Chi – door deze banen, ook wel meridianen genoemd. Tegenwoordig hebben we apparatuur die deze meridianen kan doormeten en zelfs zichtbaar maken. Dit energiesysteem ontkennen is dus energieverspilling 🙂 want achterhaald.

Inhoudsopgave

Druk jezelf gezond

Als er ergens in deze meridianen opgehoopte spanning zit, kan dit de doorstroom van energie blokkeren. Drukpunt massage en acupunctuur heffen deze blokkades op.

Veel van deze drukpunt massagetechnieken kun je bij jezelf toepassen. Ik noemde in een eerdere blog al een drukpunt dat effectief is bij o.a. menstruatie- en overgangsklachten.

Immuunsysteem drukpunt

Een bekend drukpunt dat je afweersysteem versterkt, is de Hegu (Chinese naam) of Dikke Darm 4. Deze is bijzonder effectief bij z.g. ‘windcondities’: alle aandoeningen die bij dit winderige seizoen horen zoals loopneus, rillingen, hoofdpijn, koorts, keelpijn, zweten, rugpijn en duizeligheid. Ofwel: alle verschijnselen van een verlaagd immuunsysteem, waardoor je bevattelijk bent voor verkoudheden en virussen. Daarnaast is het drukken op dit punt ook zeer effectief om te ontgiften en pijn te verminderen.

Waar dit magische immuunsysteem drukpunt zich bevindt? In het zachte ‘vlies’ tussen duim en wijsvinger aan de bovenkant van je hand, vlak tegen je handbotjes aan.

drukpunt immuunsysteem

Masseer dit punt met de duim van je andere hand door redelijk stevig met de klok mee kleine rondjes te draaien, zonder de druk te verlichten. Het hoeft maar één minuut per hand. Meerdere malen per dag geen probleem, al naar gelang de behoefte/klachten.

De combinatie met een ander drukpunt, lever 3, werkt enorm versterkend. Lever 3 verzorgt vooral het onderlichaam en Dikke Darm 4 het bovenlichaam. Pas dit zowel links als rechts toe!

Wanneer niet?

Ben je zwanger? Gebruik deze techniek dan niet – het kan je baarmoeder doen samentrekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.