Durf te dromen

“Ik ben zo moe – en ik weet niet eens meer wat ik wil!”

Dit is zo ongeveer de hulpkreet die ik regelmatig hoor van mensen die al té lang uit balans zijn.

Een gevoel van leegte, van onvrede, een stemmetje dat je influistert dat je het eigenlijk anders wilt. Steeds harder en harder, totdat het een schreeuw wordt – dit kan uitmonden in uitputting, stress en zelfs ziekte.

Je bent uit balans als de plek waar je woont, het werk dat je doet, de mensen met wie je omgaat, wat je leest, waarover je praat, niet in harmonie zijn met wie je eigenlijk bent. Als het leven je te snel gaat, of juist te langzaam, als je op het top van je kunnen leeft, of je juist stierlijk verveelt, dan leef je niet zoals je zou willen. Als je prikkelbaar wordt, mopperig, ruzieachtig en steeds vaker een ander of de situatie de schuld geeft van je sombere gevoelens, ben je uit balans. Of je je er bewust van bent of niet.

Dromen mág

Waar droomde je vroeger van? Misschien stiekem, omdat het te absurd leek om te delen of omdat je anderen zou teleurstellen in hun verwachtingen? Wat is er van je dromen terechtgekomen? Dúrf je eigenlijk nog wel te dromen (lees: verlangen)?

De meeste mensen verlangen simpelweg naar genieten van het leven. Maar weten niet goed wat dat inhoud. En hoe ze dat verlangen in balans kunnen brengen met de noodzaak (of behoefte?) om te presteren.

Vaak wordt de mening van een ander té belangrijk gevonden. Dat ondervindt m.n. de meer sensitieve medemens (HSP). Dat komt doordat de voelsprietjes full time op ‘aan’ staan, en de aandacht heel erg naar buiten is gericht.

Kijk uit dat je je hele bestaan niet gaat baseren op wat een ander van je vindt.
Of dat nou kritiek is of, minstens zo desastreus, complimenten en lofzang. Het gevaar bestaat dat jouw persoonlijke verlangen naar de achtergrond verdwijnt als je je te zeer laat beïnvloeden door een ander.dromen

Waar droomde je als kind van?
Waar word je blij van?
Wat wil je (stiekem) écht?

Het volgende kan je hierbij helpen: zet alle beperkende gedachten aan de kant. Dus speel even alsof je voor 100% gezond bent. Dat geld geen rol speelt. Dat je zeeën met tijd hebt. Zet je verantwoordelijkheden even aan de kant. En ontdek welk (weggestopt?) verlangen je voelt opkomen in je hart.

Vergis je niet, deze vragen beantwoorden kan zó eng zijn dat veel mensen ze niet eens aan zichzelf durven te stellen. Omdat eerlijke antwoorden vaak verandering met zich meebrengen.

En dát is waar we vaak het meest bang voor zijn.

Meer zelfvertrouwen

Opnieuw durven dromen en jezelf het waard vinden om je dromen na te jagen geeft je meer zelfvertrouwen. Dat betekent niet dat je direct super assertief bent en je iedereen gaat vertellen hoe geweldig je bent. Ook als je bescheiden bent mag je jezelf de moeite waard vinden om je dromen na te jagen.

  • Hoe zou het voelen om niet meer afhankelijk te zijn van de mening van anderen?
  • Om meer voor jezelf op te komen?
  • Om niet meer alles perfect te willen doen of bang te zijn dat je fouten maakt?
  • Zou het niet heerlijk zijn om jezelf voor de volle 100% te accepteren?

Er zijn eenvoudige en bewezen technieken om je zelfvertrouwen te doen groeien, zodat je weer durft te dromen, jezelf accepteert en meer waardeert. Deze technieken helpen je om je zelfkritiek en perfectionisme los te laten.

Zodat je steeds meer ervaart dat je prima bent, precies zoals je bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.