Equilibrium

Toen ik enige tijd geleden tijdens een netwerkevenement iemand hoorde vertellen dat ze mensen hielp om energie te besparen barstte ik in lachen uit en vertelde dat ik precies het tegengestelde doe, namelijk het energieniveau van mensen verhógen!

Inhoudsopgave

Energie is de basis

… dat is het credo van Maridadi.  Als je je energieniveau verhoogt, zullen de chemie en fysica van je lichaam langzaam meeveranderen, waardoor je gezondheid en vitaliteit toenemen. Energie is de basis van al wat is. Niets is nl. NIET energie. Behalve niet-energie, en zelfs dát krijgt energie als je het al benoemt. Hier kun je uren, nee zelfs een heel leven mee bezig zijn en dan nóg weten we niet echt precies wat energie, wat het leven is. Daar waar het weten eindig is, heb je gelukkig ook nog gevoel, emotie, instinct. En ook dat is energie, om het maar eens nóg gecompliceerder te maken.

Er vindt een verschuiving plaats binnen de reguliere geneeskunde. Naast de 4 elementen aarde / water / lucht / vuur, de meer ‘stoffelijke’ elementen, begint nu ook het 5e element erkenning te krijgen, die de Oosterse geneeskunde al duizenden jaren een even belangrijke rol toekent. Dit element kennen we onder verschillende namen: ether / chi / prana / vis medicatrix naturae / kiemkracht / helioda … en zo zijn er nog meer benamingen voor dit ontastbare element – het gaat om het leven zélf.

Kortom: alles bestaat uit energievelden, in één of andere vorm. Het doel van natuurgeneeskundige behandelingen is in de eerste plaats om de levensenergie te verbeteren door de ordening van energie te herstellen. We zijn meer dan een verzameling chemicaliën en fysieke onderdelen – het is uiteindelijk de vitaliteit die de materie aanstuurt.

Equilibrium

Eindelijk kan ik dit prachtige woord toepassen, ik ben er dol op! Het ziet er mooi uit, het klinkt lekker, en ook de betekenis staat me aan. Alles in het leven gaat om een gezond Bismark rockevenwicht. Ziekte is een verstoring in deze homeostase – weer zo’n mooi woord. Het komt erop neer dat ons lichaam zó intelligent is, dat het constant op zoek is naar het hoogst haalbare evenwicht. Daar hoeven we niet eens bewust bij stil te staan. ‘Gezondheid is een balans’, zo hoorde ik homeopatisch arts en leraar Ewald Stoteler mooi uitleggen. Waarbij niet alleen voeding en lichaamsbeweging een rol spelen, maar ook onze leefomgeving, en zéker ons emotioneel welzijn.

Het doel van een natuurlijke behandeling is zowel het aanvullen van de (bio)energieën van het organisme als ook het helpen deze in evenwicht te houden. “Geld moet stromen” is een uitdrukking die vaak met een beschaamde grijns wordt uitgesproken en omdat ook geld energie is, klopt die uitspraak. Alles wat stilstaat gaat stinken, als brak water. Dit geldt net zo goed voor ons als mensen: coherente, stromende energie = vitaliteit.

Gedachtenkracht

En gedachten dan? Ook die zijn energie, van het ontastbare soort. En dus heel vluchtig, heel snel. Sneller dan de materie. Alles ontstaat eerst als een idee, een gedachte, voordat het materialiseert. En zo hebben gedachten dus ook controle over je energiehuishouding. Is het dan niet logisch dat wat je denkt invloed heeft op je lichaam? Helaas zitten we vaak vol onbewuste gedachten en overtuigingen, met de daaruit vloeiende gevolgen. Zolang je je daar niet bewust van bent kun je ze ook niet veranderen.
Dat kan heel confronterend of zelfs bedreigend klinken wanneer je uit balans bent of ziek, daar ben ik me van bewust. En nee, ik wil hiermee helemáál niet zeggen dat het dús ‘eigen schuld dikke bult’ is, als je ziek bent!!

“Ziekte”, zo hoorde ik ook tijdens dezelfde lezing, “is de oplossing van het lichaam om te overleven”. Daarom lijkt het mij van het hoogste belang om daar goed naar te luisteren. Je lijf heeft je wat te vertellen. Het is naarstig bezig om de verstoorde balans te hervinden. Is het verstandig om deze waardevolle signalen van het lichaam (pijn, ontstekingen, koorts) te onderdrukken met chemische medicatie en dan op de oude toer verder te leven, of is het wijzer om een stapje terug te nemen en te luisteren…?

En dát is iets wat we ieder voor onszelf mogen bepalen. En niemand anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.