Focus: van vijand tot vriend

Focus was lange tijd mijn allergie-woord. Focussen is iets wat de meeste mensen doen als ze ergens mee bezig zijn. Heel gewoon en heel logisch. Want als je je niet focust, je niet concentreert, dat loopt alles in de soep. Toch…?

Focussen is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Hoe moet je nou focussen als je niet kúnt focussen? Dat was ook míjn dilemma.

Inhoudsopgave

Aandacht

Een korte Google-sessie levert al gauw de volgende betekenis van het werkwoord focussen op:
‘Je aandacht richten op waar je mee bezig bent vb: probeer wel te focussen op dit onderwerp, anders leer je niets!”‘

Wanneer je constant wordt ‘gebombardeerd’ door prikkels van buitenaf, én door de eigen gedachten en gevoelens die door het lijf en hoofd jagen, kan focussen een enorme uitdaging zijn.

Als je dan van je omgeving hoort dat je aandacht houden bij waar je bezig bent de enige manier is om te leren en om succesvol te worden, dan ga je al gauw aan jezelf twijfelen. Éen enkel kriebelend haartje, een gesprek tussen 2 mensen, een voorbij vliegende mug, een irriterend labeltje in de kleding of een interessant artikel kan je aandacht direct afleiden.

Een eigen gedachtengang kan ook zomaar een eigen leven gaan leiden. Misschien ben jij een van die mensen die als vanzelfsprekend verbanden ziet, dóórdenkt over wat je tegenkomt in het leven, of overal mogelijkheden ziet.

Focussen op één onderwerp tegelijkertijd wordt dan praktisch onmogelijk.

Focus als redding

Wanneer je het moeilijk vindt om een keuze te maken uit alle dingen die dagelijks op je pad komen, kan het helpen om jezelf regelmatig de volgende vraag te stellen: “Brengt dit mij dichterbij mijn einddoel, mijn verlangen, of leidt het af?”

Als je het dan nog stééds moelijk vindt om een keuze te maken omdat je iets heel erg leuk, interessant, boeiend of spannend vindt, parkeer dit dan voor het moment.

Koop een mooi dik schrift. Zo eentje met harde kaft en blanco pagina’s.
Schrijf hier je ideeën in, gebruik het voor schetsen of knipsels, maak aantekeningen, dit wordt jóuw inspiratieboek. Alleen al het gevoel te hebben je idee ergens vastgelegd te hebben, zodat je het niet ‘kwijt’ bent, kan rust geven.

En kom dan weer terug naar waar je mee bezig was.

Zo kan focus van vijand tot vriend worden. Focus hoeft voor jou niet te betekenen dat je je aandacht full-time moet richten op één topic. Geef jezelf de bewegingsvrijheid die je zo nodig hebt. Júist omdat je vol ideeën zit, omdat je snel geïnspireerd raakt.

Blijf vooral zo! Dit is wat jou maakt tot wie je bent.

Verlangen

Focus wordt een stuk minder intimiderend als je het ziet als mogelijkheid om je te richten op wat jij belangrijk vindt. Zodra je herkent dat je afgeleid wordt of uit jezelf ‘floept’, herinner jezelf dan aan je verlangen, je doel. En vraag je dan af of de afleiding die op je pad komt je daar zal brengen of niet.
En maak een bewuste keuze.

Focussen = bewust je aandacht brengen dáár waar je het hebben wilt. 

Zal dit makkelijk zijn? Nee. Het zal veel oefening vergen en ook inhouden dat je tegen heel veel dingen (én mensen) ‘nee’ zult moeten zeggen. En dat is niet iets wat jou makkelijk afgaat. Omdat je misschien gewend bent om, bijna automatisch, alles wat zich buiten jou afspeelt de aandacht te geven.

focus

  • Nodig Focus uit als metgezel in je leven.
  • Laat Focus je helpen om je verlangen te verwezenlijken.
  • Leer Focus beetje bij beetje kennen.
  • Zo kan Focus van je vijand je grootste vriend worden.

9 reacties

  1. Je hebt er wel een mooi blog overgeschreven. Het is inderdaad niet altijd even makkelijk. Net wat Nicole aangeeft, als je piekert is het soms lastig om de juiste focus te hebben en te houden. Verkeerde energie en niet altijd makkelijk om je focus dan te verleggen. Maar… Hij is wel nodig om doelen te bereiken.

  2. Precies, dat focussen, soms vind ik het maar lastig en moet me er echt toe zetten, dit zie ik ook bij mijn kinderen, maar zodra ze focussen gaat het prima.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.