Friemelkonten verbruiken meer energie

Ik trof een gemoedelijk groepje mensen in de wachtkamer ‘Mond, kaak- een aangezichtschirugie’.

Een vriendelijke, keurige, oudere heer kwam vragen wie er koffie bliefde.
Doe maar niet, dacht ik. Wil kaakoloog niet een muffe koffiemond presenteren.

Een half jaar geleden hadden hij en ik een prettige ontmoeting gehad tijdens een wortelpunt behandeling. Reuze gezellig. Nu mocht ik terugkomen voor een controle.

Een vrolijke paardenstaart verzocht mij haar te volgen, de fotokamer in. Het bekende vastbijten in een harde plaat. En nog een keer, want er was een vreemd schijnsel op de foto te zien.

“Dat zal het licht zijn dat van binnenuit komt” merkte ik op.

Na een tweede foto moest ze dat beamen want ook deze foto was eigenaardig belicht. Maar duidelijk genoeg en een derde poging zou geen verbetering geven.

Dus even terug naar de koffieleuten en daarna mocht ik in de behandelstoel plaatsnemen. Aardig uitzicht over het groen.

Hoe het na een half jaar ging met de kies, vroeg hij vriendelijk bij binnenkomst.

“Nou, ik weet het eigenlijk niet”

“U weet het niet?”

”Nee, gaat op zich prima, maar soms is het wat gevoelig.”

“Wanneer met name?”

“In de ochtend.”

“Ah. Bent u een doorbijter?”

“?????
Als in het dagelijks leven? Inderdaad. Ik geef niet zomaar op.
…… Aaaaaaah, ik vattum! Geniaal!”

Hij drukte stevig op een plek tegen mijn binnenwang (best wel au) en legde uit dat dat ‘de tweede kauwspier’ was. Deze loopt door tot in het hoofd en kan bij mensen die ’s nachts de kaken niet ontspannen (doorbijten) in de ochtend klachten geven. Sterker nog, overspannen kauwspieren kunnen ook nekklachten geven, hoofdpijnklachten en oorklachten.

Wow, een specialist naar mijn hart, deze energieke gast. Eentje die verder kijkt, die verbanden ziet.

Afwijkende mondgewoonten…?

Het heeft zelfs een naam, deze stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauworgaan: TMD. (temporomandibulaire dysfunctie – het uitspreken alleen doet al pijn).

Bij de volgende onderstaande z.g. ‘afwijkende mondgewoonten’ doen je kauwspieren meer dan de normale dagelijkse activiteiten:friemelkont

–          Klemmen
–          Knarsen
–          Nageblijten
–          Wangbijten
–          Kauwgomkauwen
–          Op pennen bijten
–          Met de tong persen of spelen
–          Vacuüm zuigen (deze vind ik wel intrigerend).

En wist je dat er zelfs iets bestaat als een orofaciaal fysiotherapeut? Deze is gespecialiseerd in klachten aan hoofd, hals en kaak, vaak veroorzaakt door overactieve kauwspieren.

Friemelkont

Ik ben een friemelkont. Zelfs als ik zit, zit ik niet stil. Ik wiebel, friemel en fruttel de hele dag door. Voel ik maar iéts tussen mijn tanden dan tong ik dat weg. Heb altijd een tandenragertje en floss in mijn tas. Gek kan ik ervan worden als er iets zit wat daar niet hoort. Dus ja, ik herken wel een aantal van bovengenoemde punten.

Ik bijt ook dingen af.

Plakband, draadjes, pakjes die niet open willen.
Maar ook dat ene sesamzaadje dat ik van mijn bord af haal. Ik kan daar zomaar een poos mee zitten te mondfriemelen. Met mijn tong voelen, omdraaien, proeven, doorbijten, nog eens voelen en proeven, alvorens het door te slikken.  Dat gebeurt allemaal terwijl ik bezig ben met andere dingen, eigenlijk soort van automatisch.

Ik word me nu pas van bewust hoezeer ik friemel de hele dag. In gedachten ga ik weer terug naar een van de scholen in Tanzania of Uganda, waar ik mijn jeugd doorbracht: “Pauline, stop fidgeting!”
Ik deed dit dus altijd al…!

Het bewegen begint zodra ik wakker word, meestal ergens tussen 6 en half 7. Omdraaien en weer in slaap vallen is bij mij een zeldzaam verschijnsel. Ik word meteen klaarwakker en begin mijn dag. Uitrekken en in één beweging op mijn zij draaien en hup – op de benen.

Al dat gewip en gefriemel verbruikt alles bij elkaar aardig wat energie, zo blijkt.

Dat ik dan ’s avonds echt heel tijdig in mijn bed lig is wellicht een logisch vervolg. Ooit had ik een vriendje dat vond dat ik mijn ritme best kon verschuiven. Inmiddels weet ik beter. Leef ik niet naar mijn natuurlijke metabolisme dan raak ik binnen een week uitgeput. Ver na twaalven naar bed gaan betekent bij mij namelijk niet later wakker worden.

En niet-friemelen is geen optie. Het is wie ik ben.

Als je net zo’n friemelkont bent als ik, een handenprater, een voetenwipper, een krabber, peuteraar, lipvelletjesbijter, pluisjeswegveger, kortom: iemand die veel miniscule beweginkjes maakt, dan zou je zomaar zo’n 350 kcal extra per dag kunnen verbranden.

Als je niet van nature zo in elkaar steekt heeft het weinig zin om geforceerd te peuteren, of je tafelgenoot ongecontroleerd te schoppen omdat je het voetenwippen niet onder de knie hebt (excuse the pun).

Extra bewegen voor meer energie kun je dan beter op een andere manier aanpakken. Doorlopen in plaats van sloffen, schuifelen of treuzelen. Of zet je hersenen eens flink aan het werk – die verbranden behoorlijk wat energie. Herken je het heerlijke, opwindende, energieke gevoel dat je krijgt als de klus geklaard is of als je tóch die wandeling hebt gemaakt? Sta vaker op vanachter je toetsenbord en pak wat te drinken, ga meteen even naar de wc. Strek je uit en gaap uitgebreid en liefst luidruchtig.

Of accepteer dat je een totaal andere constitutie hebt en dat je daar tevreden mee bent.

Ik realiseer me dat deze blog typisch is voor een ‘gedachtenfriemelaar’ als ik; sprongetjes maken van het ene naar het andere, verbanden zoeken (en anders maak ik ze wel 😛 ), onderbroken worden door andere gedachten – kijk, daar, een eekhoorn! – en zo brengt een bezoek aan ome kaakchirurg zomaar een interessante nieuwe kijk op mijn eigen energiegebruik.

En elk inzicht brengt weer wat opheldering. Love it!

12 reacties

  1. Dat die kauwspieren ook hoofdpijn veroorzaken kan wel kloppen. Ik kreeg daarvoor een gespecialiseerde fysiotherapie. Toen dat niet hielp werd er Door de gnatoloog (ja zo heet dat) een gebitje (spalk) aangemeten. Als ik dat ’s nachts in heb, heb ik minder last.

  2. Ik ben ook een friemelkont, +1 herkenbaar. Vroeger had ik ook last van kaakklemmen, dat doe ik nu niet meer. Scheelt nogal in de gebitsklachten.
    LOL @ muffe koffiemond. 😀

  3. Hahaha wat een geweldig stuk! Ik herken mij hier nl wel in.
    In het ” doorbijten” maar wel in het altijd bezig zijn en friemelen en heen en weer lopen en opruimen en dan nog een keer. Ook ik moet gewoon op tijd naar bed anders ben ik een wrak na een week. Want net als jij is wakker wakker…

  4. Ik moet stiekem wel lachen om deze blog, dat friemelen valt hier wel mee, dat doe ik alleen als ik nerveus ben, maar die rondvliegende gedachtengangen heb ik ook!

  5. Brrrr en zo’n koffiemond, daar kan je inderdaad maar even rekening mee houden! Haha, ik ben een theeleut. En eentje met smintjes in de tas.
    Maar wel een lastig probleem zeg, als het zo in je systeem zit.

  6. Deels herkenbaar. Als kind kauwde ik regelmatig op plastic en andere dingen die ik kapot kon bijten. Nu ook nog wel. Laat naar bed gaan betekent bij mij ook niet per se uitslapen. Ben snel afgeleid omdat ik me verveel. En kan vaak in gedachten met 20.000 dingen bezig zijn en doen. Waar ik met stofzuigen begin kan ik de boekenplank opruimen en toch maar dat ene tijdschrift lezen zodat ik het weg kan gooien. Uiteindelijk ben ik 3 dagen later klaar met stofzuigen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.