Gecondoleerd, je bent een HSS

Hoogsensitiviteit is een kreet die we steeds minder vaak hoeven uit te leggen.

Het is een karktereigenschap: een verhoogde tot zelfs extreme gevoeligheid voor externe prikkels en indrukken. Je zenuwstelsel is simpelweg gevoeliger dan dat van de meeste mensen. Ook al probeer je dat te ontkennen. Het gevaar bestaat dat je jezelf overbelast en uiteindelijk vastloopt.

Toen ik er jaren geleden achterkwam dat ik hoogsensitief was, kwam ik eerst in de ontkenningsfase. Een labeltje, neuh, daar had ik écht geen zin in! Erg lang kon ik dat niet volhouden want ik herkende mezelf voor zeker 95% in alles wat ik las. De constante afleiding, beïnvloeding van prikkels van buitenaf, mijn behoefte om me na een drukke periode terug te trekken, het almaar afstemmen op de behoeften van de ander en daaraan proberen te voldoen… Sinds die tijd ben ik uit de kast gekomen.

Ik ben HSP.

En mijn cliënten zijn dat voor het overgrote deel ook.
Dat je gelijken aantrekt, klopt dus. Het was echt een Aha Erlebnis: de meeste mensen die in mijn praktijk komen met een energieprobleem zijn óók hoogsensitief.

Dûûûûh!

Hoe logisch kan het zijn? Gevoelige mensen lopen vaak tegen onbegrip aan. Krijgen te horen dat ze ‘gewoon minder gevoelig’ moeten zijn, dat ze hypochonder zijn, dat ze zich niet zo aan moeten stellen. En zijn gelukkig soms eigenwijs genoeg om toch verder op zoek te gaan naar erkenning en steun.

Tijdens een interessant seminar afgelopen week bij Roy Martina kwam ik een HSP-kennis tegen. Bas van Vugt traint hoogsensitieve ondernemers. Ik vertelde hem dat ik sinds onze laatste ontmoeting had ontdekt dat ik meer een HSS ben. “Oei, gecondoleerd!” was zijn reactie. Ik moest er hard om lachen. Maar het liet me niet los.

Tijdens de seminar van Roy Martina kreeg ik een nieuw inzicht. Roy vertelde dat hij eigenlijk een introvert is maar zichzelf extraverte skills had aangeleerd.

BAMMMMM!

Die kwam aan! Dacht ik toch al die tijd dat ik extravert was vanwege mijn ‘outgoing’ aard. Niemand gelooft dat ik eigenlijk verlegen ben. Wat teruggetrokken zelfs. Maar het is écht zo. Ik heb geleerd me naar buiten te profileren, omdat dat vaak nodig is. Zeker als ondernemer. Een HSS introvert, het wordt steeds interessanter. Met trekjes ADHD, mag dat…?  🙂

HSS? Wat nu weer?

Een HSP die meer naar buiten is gericht zoekt de prikkels juist op en is almaar in actie, onderneemt van álles. HSS staat voor High Sensation Seeker. Dat hoeft niet per sé parachutespringen te zijn, maar een HSS is wel nieuwsgierig, actief. Constant in de weer om nieuwe dingen te leren. Om daarna in tehss storten om weer bij te komen van alles. En dan opnieuw in de doe-modus te verkeren. Etc. etc. etc.

Een HSS lijkt te leven met één voet op het gaspedaal en de andere op de rem. Kun je je voorstellen wat dat oplevert! Vooral een HSS herkent zijn/haar eigen grenzen niet en raast daar regelmatig overheen.

Oververmoeidheid en burnout liggen op de loer.

Energiemanagement

‘Energie is de basis’ is het credo van mijn bedrijf Maridadi. Ik zie veel sensitieve mensen in mijn praktijk die in de overlevingsmodus verkeren. Omdat ik zoveel herken kan ik ze makkelijker een spiegel voorhouden.
Sámen gaan we een traject in om de basisenergie te verhogen. De volgende stap is de ontdekkingstocht naar wat energie kost of juist gééft.

Een goed energiemanagement vergt in eerste instantie bewustwording en dán positieve veranderingen aanbrengen. Stapje voor stapje is goed genoeg…

 

 

 

 

2 reacties

    1. Dank voor je reactie Willeke. O.a. de behoefte om na ontmoetingen met anderen (vooral gezelschappen) me terug te trekken om op te laden, e.e.a. te laten inzinken, deed me vermoeden tóch meer introvert te zijn. Ik heb het me echt aan moeten leren om ‘zomaar’ op mensen af te stappen. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn. Maar, zoals met alles, is er niet een goed of fout, zwart of wit. Het gaat er vooral om dat je zelfinzicht krijgt en leert omgaan met vooral jezelf! Ik vond een leuk introvert/extravert testje: http://www.danpink.com/assessment/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.