Energie in, energie uit…

Vrolijk de trein instappen, zonder energie er weer uit
Doodmoe van een feestje terugkomen
Duizelig worden van de drukte in een winkelstraat
Zo ver mogelijk van herrie vandaan willen zijn
Onrustig worden van te fel of knipperend licht

Om gék van te worden!

Deze voorbeelden komen wellicht wat extreem over. Maar misschien herken je je in het volgende?

  •  Je begint tijdens een lezing of vergadering ineens mateloos moe te worden, en je bent écht op tijd naar bed gegaan en nee, en het is niet eens de sessie ná de lunch.
  • Je hebt de neiging om niet op te nemen als je ziet wie er belt, want die persoon put je zó uit, alleen al aan de telefoon.

De kans is groot dat je zenuwstelsel gevoeliger is dan ‘normaal’ voor prikkels. Meestal voor prikkels van buitenaf, maar het kan zélfs zijn dat je tureluurs wordt van je eigen gedachten en handelen, waardoor je niet tot rust komt.

Inhoudsopgave

Hoogsensitief en weinig energie

Zo’n 20 % van de mensheid heeft een meer dan gemiddeld gevoelig zenuwstelsel. Dit houdt in dat prikkels heftiger via de zintuigen binnenkomen dan bij de meeste mensen. Het gezoem van een insect of felgekleurde briefjes die op het bureau liggen kunnen al afleiden van een klus.

Iemand met een dergelijke gevoeligheid voor (externe) prikkels heet hoogsensitief of HSP (High Sensitive Person). Het is géén stoornis en een HSP is géén zwakkeling. Ook is het geen hype omdat je er steeds meer over hoort. Ik vermoed dat het eerder zo is dat steeds meer HSPs aan hun gevoeligheid ten onder gaan omdat het aantal prikkels dat wij te verwerken krijgen almaar groter wordt.

Omdat HSPs een gevoeliger zenuwstelsel hebben en daar vaak niet aan willen ’toegeven’ zie je in deze categorie veel stress en burn-out. Júist HSPs zijn consciëntieuze doorzetters en overschrijden keer op keer hun grenzen. Omdat ze geen idee hebben waar die liggen. Een HSP stemt zich onbewust voortdurend af op z’n omgeving en op anderen en kan makkelijk van een eigen mening worden weggehaald. Grenzen tussen het ‘ik’ en de ander vervagen. Vermoeidheid slaat op de raarste momenten toe en het laatste wat je wilt is voor aansteller te worden uitgemaakt. Dóórgaan dus. Bammm, dwars door die grenzen heen. Een burn-out ligt op de loer.
Hoogsensitief en weinig energie, dat kom ik zó vaak tegen in mijn praktijk…

energie

Het F-woord

Focus is voor veel HSPs, m.n. het type HSS (lees HIER meer) een uitdaging. Doordat indrukken veel sterker binnenkomen worden HSPs niet alleen makkelijk afgeleid van hun activiteiten, maar ook van hun eigen gevoelens, ideeën en verlangens. Prikkel op prikkel op prikkel is funest voor rust in het eigen systeem, en zeker ook voor de zo naar verlangde focus. Daarnaast razen de gedachten en creatieve ideeën vaak met een enorme vaart door het hoofd. HSPs zijn vaak meer dan gemiddeld op zoek naar R U S T . En ze hebben deze dan ook veel meer en veel vaker nodig dan niet-HSPs, om de indrukken te verwerken en het systeem weer tot bedaren te krijgen.

Ook ik…

Een paar jaar geleden kwam ik tot de ontdekking dat ook ik HSP ben. Ik wou er eerst niet aan toegeven. Ik ben toch die vrouw die stuiterend van energie en positiviteit door het leven gaat? Hoezo extra rust nemen? Hoezo elk weekend ontspannen, er regelmatig tussenuit om op te laden? Nah, niet ik…!

De term ADHD/ADD is zelfs af en toe voorzichtig genoemd. Wat mij betreft vallen deze termen, evenals ASS (Autisme Spectrum Stoornissen) heel vaak onder hoogsensitiviteit. Iedereen reageert anders op een hoge prikkelgevoeligheid. De een wordt nóg hyperder, en de ander keert zich juist naar binnen als afscherming. Maar we zijn nu eenmaal dol op labeltjes, en een DSM-etiket staat gelijk aan een protocol en een toegewezen behandeltraject, meestal met pilletjes.

En dan komt het allemaal wel goed…?

NO WAY!

Naar mijn idee is het van het grootste belang is om erachter te komen wie je nu eigenlijk bent en wat je gebruiksaanwijzing is.

Wat wil je écht?zelfvertrouwen
Wat bezielt je?
Wat zijn je talenten?
Hoe functioneer je het beste?
Wat maakt je gelukkig?
Hoe lever je een bijdrage?

Dit alles valt dus onder ‘bewust-zijn’.

That’s it. Geen mystieke ervaringen noodzakelijk, geen speciale kleding, guru of geloof. Wel de wil én de durf tot enig zelfonderzoek.

Wat bewust-zijn van je vergt is verantwoordelijkheid durven nemen voor je eigen leven. Er rijzen dan vanzelf vragen op als: wie ben ik, wat heb ik hier te doen en hoe ga ik dat doen op een manier die voor mij en het leven in het algemeen bevorderlijk is? Wat gééft me energie en wat kóst me energie? Kortom: de zoektocht aangaan.
Een coach of (psycho)therapeut vinden die je verder kan helpen toont júist veel moed en kracht en kan het begin zijn van écht leven zoals het voor jou bedoeld is.

Meer weten over hoogsensitiviteit?

Er is genoeg te vinden op internet; ook tests om erachter te komen of je hooggevoelig bent. Ik ben zelf erg onder de indruk van het boek van Felix Brabander: ‘Follow your Senses. Alles wat jou nooit verteld is over Hoogsensitiviteit en een nieuw leven’. Felix Brabander heeft meer dan 1000 mensen gecoacht in hun HSP-zijn.

Ik tref steeds meer HSPs in mijn praktijk, júist omdat deze gevoelige mensen door energieverlies oververmoeid of in een burn-out raken en vaak meerdere ‘onverklaarde’ lichamelijke klachten hebben. HSPs zijn gebaat bij zachte behandelingen en dat is ook de reden dat zij vaak heel goed reageren op de behandelingen en supplementen van Maridadi.

Hoogsensitief en weinig energie?          >>>>>hoogsensitief en weinig energie

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.