HSP en vage klachten – hoezo vaag?

Als HSP heb je al heel vroeg ervaren dat positieve waardering van anderen je zelfvertrouwen geeft. En eigenwaarde. Hierdoor ben je vaak, geheel onbewust, je aan gaan passen aan de wensen van die ander. Om maar gezien en gewaardeerd te worden.

Zelfwaardering

Helaas kan het zijn dat je door al dat aanpassen het contact met jezelf bent kwijtgeraakt. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar het komt erop neer dat je zodanig bent afgestemd op de waardering van de ánder, dat je geen idee hebt wie je nu eigenlijk echt bent.

Met je zelfwaardering is het dan vaak slecht gesteld. Je zoekt die bevestiging en waardering steeds in de buitenwereld. Al dat aanpassen put enorm uit. Je gaat je grenzen voorbij omdat je jezelf niet hebt toegestaan om te onderzoeken waar die grenzen zich eigenlijk bevinden. Je was tenslotte steeds bezig met aanpassen, gehoord, gewaardeerd, gezién te worden.

Overdrive

Naast al dat aanpassen heb je ook nog eens een systeem dat veel informatie te verwerken heeft. Ook dat gaat onbewust. Je brein staat meer dan gemiddeld ‘aan’. Omdat het zich bezighoudt met reflectie, verbanden leggen tussen van alles en nog wat, fantaseren over mogelijkheden en ook nadenken over of de dingen allemaal wel kloppen. Of je het wel goed hebt gedaan.

Tel daarbij op dat je als HSP ook nog eens emoties intenser ervaart, dan kun je wel snappen dat stress en overbelasting op de loer liggen. Je hebt simpelweg nooit rust. In het hoofd niet, en in het voelen ook al niet.

Om al die informatie te verwerken heb je meer ‘me-time’ nodig dan gemiddeld. Waardoor ook nog eens schuldgevoel de kop op kan steken. Omdat je, als je zoveel te verwerken hebt, weinig energie meer over hebt voor de mensen in je omgeving, juist die mensen waar je veel om geeft.

HSP en vage klachten (…?)

HSP en vage klachtenVermoeidheidsklachten worden vaak veel te lang genegeerd. Want als HSP heb je ook een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en dat maakt dat je regelmatig over je grenzen gaat.
Maar liefst 50% van de HSP blijkt een burn-out te krijgen.

Hieronder een lijst van HSP en vage klachten (en vergeet vanaf nu deze term, want er is NIETS vaags aan jouw klachten!):

 • Met stip op nummer 1:  vermoeidheid, stress, uitputting, burnout – rusten lijkt vaak niet meer te helpen;
 • Darmen kunnen uit balans raken. Stress heeft een grote invloed op je spijsvertering. Denk aan diarree of verstopping, Prikkelbare Darm Syndroom, of erger nog, de ziekte van Crohn;
 • Fibromyalgie lijkt ook verband te houden met overbelasting door prikkels, door teveel geven en te weinig ontvangen;
 • Hyperventilatie door voortdurende spanning;
 • Depressieve en angst stoornissen/ stress en trauma stoornissen, andere ‘psychiatrische problemen’ (vaak veroorzaakt door verhoogde gevoeligheid en het passeren van persoonlijke grenzen);
 • aanhoudende onverklaarbare hoofdpijnen;
 • rugpijn, pijn in de nek, schouders, bekken, billen en bovenbenen

Er is een betere, officiële naam voor dit soort klachten: SOLK – somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Dit betekent min of meer dat je lichamelijke klachten niet verklaard kunnen worden door een medische oorzaak. Hiermee word je in ieder geval veel serieuzer genomen dan wanneer men jouw klachten bestempelt als ‘vaag’.

Je HSP klachten kunnen overlap hebben met het DSM-IV handboek en daarmee verward worden, waardoor je wellicht een foutieve diagnose krijgt.

Het is van groot belang om op zoek te gaan naar de oorzaak van je klachten. Het blijkt dat veel HSP strategieën ontwikkelen om zich te handhaven in een wereld vol overprikkeling. Je alleen fixeren op de klacht (of erger: de z.g. stoornis) zal beduidend minder effect hebben dan onderzoeken wat de strategie onder bepaald gedrag is dat leidt tot de klachten. Vaak zijn dat overlevingsstrategieën. Die zijn moeilijk herkenbaar want je hebt ze al heel vroeg onbewust ontwikkeld. Je doet het niet expres, je hebt je gedrag aangepast – daar gaan we weer – om te overleven!

Elke HSP herkent het: als je in balans bent zijn de klachten best te handhaven, maar oh jee als je overprikkeld raakt door een volle agenda, een drukke omgeving, lawaai, gebrek aan slaap of al deze factoren bij elkaar!

Passief of actief?

Snappen hoe jouw HSP systeem werkt en dat ook accepteren is een belangrijk inzicht. En een voorwaarde voor herstel en/of een betere balans en meer geluk in je leven.

HSP is geen ziekte of aandoening. Zie het als iets waar je mee leren leven moet. Zoals in mijn geval linkshandigheid. Beetje flauw voorbeeld misschien, maar ook daar leer je mee omgaan, ook als je ziet dat de meesten rechtshandig zijn. Je kunt er een punt van maken en boos zijn dat de wereld geen rekening houdt met jou. Je kunt ook besluiten om te leren hoe je die rechtshandige schaar het beste bedient. Enne… het mesje in de dunschiller kun je simpelweg omdraaien. 😉

Zo kun je ook omgaan met je HSP-zijn.

Ik zie mensen vooral op twee manieren reageren als ze erachter komen dat ze HSP zijn:

 1. Ofwel ze zien zichzelf als heel bijzonder en verwachten dat er van alles voor hen geregeld wordt en dat de omgeving permanent met hen rekening houdt. Dit is feitelijk niets anders dan jezelf in een slachtofferrol zetten. De ánder moet iets doen, niet jijzelf. Hiermee geef je je macht weg. Je bent nog steeds op zoek naar de waardering van de ander, in plaats van dat je leert contact te maken met jezelf. En weet je wat? Je blijft in de cirkel hangen van vermoeidheid, landerigheid, afhankelijkheid en – sorry! – ‘vage klachten’.
 2. De andere groep mensen slaakt een zucht van verlichting als ze zich herkennen in de HSP kenmerken. Ze gaan ermee aan de slag om te leren hoe ze zich zo goed mogelijk in deze wereld kunnen ontwikkelen, met alle nadelen én voordelen die er verbonden zijn aan het HSP-zijn. Zonder de omgeving naar hun hand te zetten of zich heel speciaal te voelen. Deze mensen pakken wél de macht, ofwel: hun eigen verantwoordelijkheid. Ze zijn bereid om de positieve verandering in hun leven te brengen.

Het vergt moed en doorzettingsvermogen om naar jezelf te luisteren en daarnaar te handelen, waardoor je meer eigenwaarde en zelfvertrouwen ontwikkelt. Je leert daarmee steeds beter herkennen waar je grenzen liggen – waar word je moe van (en hoe ga je daarmee om) én waar krijg je juist energie van? Dat is de allerbeste graadmeter om erachter te komen wat voor jou werkt en wat niet. Het kan een hele zoektocht zijn en het is vaak niet makkelijk, maar oh zo de moeite waard!!

HSP en vage klachten? De term ‘vage klachten’ deugt niet en het hoeft ook nog eens niet in één adem genoemd te worden met HSP.

Energiebehandeling

Het kan echter zijn dat je zó moe bent, zó totaal uitgeput, dat het je simpelweg aan de energie ontbreekt om het avontuur van zelfonderzoek aan te gaan. In dat geval kan de energiebehandeling in mijn praktijk Maridadi in Tiel uitkomst bieden, waarbij je niets anders hoeft te doen dan ontvangen.

Met de combinatie APS Therapie en voetreflexologie kun je je overgeven aan een zachte behandeling die zonder uitzondering als verrassend aangenaam ervaren wordt. Met name de meer sensitieve medemens reageert vaak heel goed op deze lichaamseigen therapie, vaak met als eerste kenmerken: verbeterde slaap en meer energie.

Ook proberen? Voor een Maridadi energiebehandeling neem HIER contact op.

 

2 reacties

 1. Heel duidelijk, alles herkenbaar.
  Jammer dat ik er pas achter kwam na mijn zestigste, na een leven lang klachten en zoeken.
  Dit te weten geeft rust.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.