Ik ben HSP dus ik doe niet mee!

We zijn vermoedelijk over het hoogtepunt heen van de ‘HSP hype’. De enorme belangstelling is goed geweest, want door de informatie die hierover steeds meer werd verspreid kwamen veel mensen tot de ontdekking dat ze prikkelgevoeliger zijn dan gemiddeld.

En dat kan leiden tot heel veel inzichten.

Inhoudsopgave

Ik ben HSP, want…

Voor wie het nog niet weet; een Highly Sensitive Person heeft een gevoeliger zenuwstelsel waardoor het moeilijker is om prikkels te filteren. Waar een ander zich makkelijker, vaak zelfs automatisch, afsluit voor geluiden, beelden, fysieke gewaarwordingen, wordt een HSP de hele dag in minder of meerdere mate ‘gebombardeerd’ door prikkels van buitenaf. Dat gaat vaak gepaard met de eigen fysieke prikkels, emoties en gedachten. En dat zijn er vaak ook héél veel! Dit alles gaat vaak niet eens bewust, maar de prikkels moeten wél verwerkt worden.

Me-time

Om al die prikkels te verwerken heeft de gemiddelde HSP meer me-time nodig om weer volledig tot zichzelf te komen. Om al deze beelden, geluiden, gevoelens, smaken, geuren te verwerken en waar nodig los te laten.

Vanwege het feit dat veel HSPs meer tijd nodig hebben om al deze indrukken te integreren, denken velen om deze reden onterecht dat ze introvert zijn. Ze gaan niet alleen mensenmassa’s vermijden maar vaak ook andere contacten. Gezellige uitjes worden vermeden uit angst om oververmoeid te raken. Jonge HSPs worden regelmatig bestempeld als verlegen of angstig.
En zijn dat ook nog eens gaan geloven. Misschien zelfs voor de rest van hun leven.

Ingesleten overtuigingen

Vaak zie ik dat deze ‘verlegenheid’ leidt tot onzekerheid of zelfs angst. Angst om niet goed genoeg te zijn, om te falen. Angst om deel te nemen aan het leven. Deze onzekerheid en angst gaat op den duur als een gevangenis werken, bewust dan wel onbewust.

Als je gevangen zit in overtuigingen (Ik ben niet goed genoeg / ik kan niet gelukkig zijn / ik ben te spiritueel voor deze maatschappij / ik heb nou eenmaal altijd pech) hou je elke mogelijkheid tot groei tegen. Steeds vaker hoor ik als excuus om een uitdaging aan te gaan: “Tja, HSP hè…?”

Pas wanneer je bereid bent om vol in het leven te stappen, je onzekerheid en angst onder ogen te zien en te trotseren, zul je je eigen (vaak onbewuste) beperkingen doorbreken.

Dus niét door je terug te trekken uit het leven, maar juist door te ontdekken waar je kracht ligt. En dat ontdek je pas door de uitdaging aan te gaan.

Volwassen worden

Wachten tot je gered wordt uit je situatie, door een wonder, de postcode loterij, de witte prins of een talent scout, is feitelijk een kinderachtige houding.
Je door iedereen en alles gekwetst voelen en je daarom terugtrekken uit het leven net zo.

Je bent pas volwassen als je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor je leven.

Realiseer je dat je met je éigen houding, gedrag, zelfs gedachten en woorden je werkelijkheid schept. Pas als je hiertoe bereid bent zul je ervaren dat je eigen verantwoordelijkheid voor je leven nemen je zal bevrijden.

Het kan een lange weg zijn en je moet wel bereid zijn je ‘donkere kanten’ te onderzoeken in plaats van de buitenwereld de schuld te geven van het feit dat je je leven niet leuk vindt.

Pas wanneer je bereid bent om zelf aan het roer van je leven te staan kun je jezelf verlossen van ongezonde vormen van afhankelijkheid. Dat laatste is geen aantrekkelijke eigenschap. Niemand vindt het leuk om opgeëist te worden, aan verwachtingen of eisen te moeten voldoen. Wat je vanuit je slachtofferschap doet is, ook al doe je het onbewust – niets anders dan de ander manipuleren.

Keuzes maken

Een gezonde relatie met jezelf, de ander en het leven krijg je pas als je de verantwoordelijkheid gaat nemen voor je eigen geluk.  Een ander kan je niet gelukkig maken. Zéker niet als je blijft klagen, bekritiseren, verwachten en eisen.

Ben je niet gelukkig met je leven zoals het nu is? Maak dan een keuze:

  1. Accepteer het leven dat je leidt en hou op met zeuren en klagen.
  2. Trek je volledig terug uit het leven, blijf vooral afhankelijk van anderen en voel je een slachtoffer.
  3. Neem het besluit om de macht over je eigen leven te nemen en maak de benodigde stappen, hoe klein ook.

In het laatste geval zul je aan de slag moeten. Deze keuze vraagt echt moed, want je besluit nu om écht volwassen te worden. Om de verantwoordelijkheid voor je eigen leven te nemen. Om volop mee te doen – ja, óók als HSP.

Besef je eigenlijk wel hoe je gevoeligheid voor klank, geuren, beelden, gevoel en smaak juist je kracht kan zijn…??

Ik ben HSP en ik doe graag mee!

Je hebt echt ballen nodig om op zelfonderzoek uit te gaan. Wat is je reactie als een situatie je uitput? Wat heb je nodig om te herstellen? Eet je eigenlijk wel goed, heb je geen tekorten? Wat vind je de moeite waard om te doen, ook al kost het je een dag om bij te komen?

Ga op zoek naar je eigen ‘handleiding’. Ben je gevoelig voor drukke bijeenkomsten? Vermijd ze waar nodig maar ga de confrontatie aan als het om iets gaat waar je echt blij van wordt. Als het voor je nodig is, plan daarna een dag rust.

Pas door actie te nemen en te experimenteren zul je de balans vinden waar jij je prettig bij voelt.

Zelfacceptatie is het toverwoord

Je kunt excuses blijven zoeken voor het uitblijven van geluk in je leven. Jezelf beperken met “Ik ben HSP, dus ik doe niet mee” is zo’n excuus. Zo lang je blijft ontkennen dat je jezelf hiermee in een slachtofferrol vastzet, zul je niet verder komen in het leven.
Maar als dat is wat voor je werkt, en wat je het allerliefste wilt – vooral zo blijven doorgaan.

Ik ben HSP dus ik doe niet mee

Hoe kun je ooit veranderen wat je niet zelf niet eens erkent en accepteert? Is het makkelijker om de beschuldigende vinger te blijven uitsteken naar de ander, naar de ‘harde wereld’, naar de mensen die jou maar niet begrijpen? Misschien wel, voor even. Maar wil je werkelijk verandering brengen in je (HSP) leven, dan zul je echt innerlijk werk moeten doen. En dat begint met accepteren wie je bent, met je leuke én je minder leuke kanten.

Je brengt pas wezenlijke verandering in je leven door de durf te hebben om je innerlijke overtuigingen te onderzoeken, om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven.

Je bent niet uniek simpelweg omdat je HSP bent. Wake up; minstens 20% van de mensheid is in minder of meerdere mate gevoeliger dan gemiddeld. Dat is een vijfde van de hele wereldbevolking!

Oh ja, we zijn hard nodig, net zozeer als al die niet-HSPs. Het ene is niet verheven boven het andere, zoals soms in de wat softere sferen geïnsinueerd wordt. Je verheven voelen boven een ander is gewoon een variant van een overontwikkeld ego en kan zelfs wijzen op narcisme.

Kijk eens goed om je heen: wie een vervullend leven leidt heeft een goed gevoel van eigenwaarde ontwikkeld. Deze mensen kunnen prima hun eigen grenzen aangeven, omdat ze die hebben leren kennen. Dat kan alleen door veel zelfonderzoek en zelfacceptatie. Door jezelf trouw te blijven en te vertrouwen op je eigen kracht.

Durf je? Het gaat je zóveel opleveren…!

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.