Multitasken maakt moe

Ik ben heel lang in de eigenwijze veronderstelling geweest dat ik succesvol kon multitasken. Want vrouw. Ondernemer. Snel. En best lenig. Dus met de handen vol een deur openen kan best, gewoon je voet gebruiken om de deurklink naar beneden te drukken.

Veel in één keer tillen, ook zoiets. Scheelt weer een keer lopen.
Tijdens het strijken bellen, kan makkelijk. Strijken gaat tenslotte op de automatische piloot.
Of koken en appen, ondertussen de was in de machine proppen, even Googlen om iets te checken.
Terwijl de rijst kookt even de vaatwasser legen en oh, leuk idee ineens – even opschrijven!
95% Van de keren lukt zo’n maaltijd ook nog prima, zelfs als ik het ter plekke bedenk.

Dus ja, multitasken lukt heus wel.

Of…?

Ik beken nu iets wat ik onlangs mezelf in alle eerlijkheid moest toegeven – ik word er soms zo móe van!

Ik ben over het algemeen energiek van aard en zit regelmatig vol jumping jellybeans. Nu blijk ik ook, zoals ik onlangs ontdekte, een multipotentialite te zijn – wat een prachtige uitdrukking voor iets wat geen gebrek blijkt. 🙂 Ik kán me simpelweg niet beperken tot één ding. Er lopen bij mij veel zaken, interesses en projecten door elkaar en aan het einde van de dag heb ik gewoon me-time nodig om te unwinden en alles in te laten zinken. Want ik heb nóg een labeltje: HSP.

Daarnaast moet ik steeds vaker mijn externe geheugen (lees: agenda) raadplegen, anders loopt de boel te zeer door elkaar. Hoe productief ben ik nou helemaal????

Wat is multitasken?

Wikipedia zegt er het volgende over:Multitasken is het uitvoeren van meerdere handelingen of processen op hetzelfde moment. Multitasken wordt vaak geassocieerd met het snelle bedrijfsleven. De term is afkomstig uit de computerwereld, waar met multitasking wordt bedoeld dat verschillende computerprogramma’s tegelijkertijd actief zijn, gebruikmakend van dezelfde processor.

Een voorbeeld van multitasken is het tegelijkertijd lezen van e-mail, het eten van een maaltijd en het voeren van een telefoongesprek.’

We vinden het wel stoer om te zeggen dat we kunnen multitasken. Alsof het een vaardigheid is die respect verdient. Feitelijk is heel veel van wat we doen multitasken. Op een dropje sabbelen terwijl je een mail opstelt. Aantekeningen maken tijdens het bellen. Koffie drinken en commentaar leveren tijdens een tv quizz kijken.

Zo boeiend is het eigenlijk niet.

Wat we meestal bedoelen met multitasken is meerdere dingen tegelijk doen waar denkwerk of vaardigheid bij komt kijken.

‘Elke vrouw kan multitasken.’

Althans, dat wordt over het algemeen geroepen. Vooral door vrouwen.multitasken maakt moe

Vrouwen met kinderen doen niet anders dan multitasken. Je hebt vaak geen keuze.

Een blèrende peuter troosten terwijl je in de potten en pannen roert. Aan de telefoon de wijze adviezen van je moeder aanhoren over haar opvoedgoeroe dr. Spock en intussen de nog warme kattenkots opruimen, onderwijl met je voet de vuile was tot een hoopje schuivend om de boel straks in de wasmachine te stoppen.
Dát. Gewone, dagelijkse kost.

Of het echt zo is dat vrouwen beter kunnen multitasken valt te betwisten.

Als het gaat om taal gaat, zou het wel degelijk kunnen kloppen. Mannen blijken vooral bij het praten alleen hun linker hersenhelft (logica) te gebruiken. Ze gebruiken minder woorden dan vrouwen en komen liever snel ‘to the point. Vrouwen betrekken bij het praten ook hun rechterhersenhelft, die meer holistich is. Wat inhoudt dat emoties, intuïtie en verbanden leggen tijdens het praten betrokken worden.

Ik zeg regelmatig dat er in ieder geval één ding is wat de meeste vrouwen tegelijkertijd kunnen doen: welke handeling dan ook in combinatie met praten. Prima staaltje multitasking!

Mediamultitasken

Er duikt een nieuw woord op voor een verschijnsel dat zich vooral bij jongeren voordoet: mediamultitasken. Huiswerk doen met de t.v. aan en intussen Facebooken en appen, terwijl je de nieuwste nummers aan het streamen bent – het werkt simpelweg NIET effectief.

Één op de zes jongeren blijkt verslaafd aan de social media en ervaart de negatieve invloed hiervan, vooral op de studieresultaten. Het blijkt niet makkelijk om het eigen mediagedrag objectief te beschouwen en bij te sturen – een typisch kenmerk van verslaving. En van een nog niet volledig ontwikkeld brein, trouwens. Dus enige bijsturing als verzorger of leerkracht is zeker gewenst.

Multitasken bestaat niet

Wat wij multitasking noemen is feitelijk niets anders dan razendsnel heen en weer schakelen tussen de ene taak en de andere.

Bij routineklusjes die op de automatische piloot gaan lukt het nog wel om tegelijkertijd meerdere dingen te doen. Terwijl je dit leest en misschien een kop koffie drinkt is je lichaam voeding aan het verteren en enthousiast het bloed aan het rondpompen. Naast al die andere lichamelijke (en psychische!) processen die constant plaatsvinden.
Je kunt dus prima dingen tegelijk doen, zolang dat op een onbewust niveau is.

Echter, bij klussen waarbij meer beroep gedaan wordt op de hersenen kunnen deze zich maar op één activiteit tegelijkertijd richten.

multitasken maakt moe

De mens is geen computer die meerdere processen tegelijkertijd kan uitvoeren. Als we meer denktaken moeten onthouden, worden die opgeslagen in ons langetermijn geheugen. Wat inhoudt dat we die informatie steeds moeten terughalen. Met als gevolg: meer (en niet minder!) tijd en meer fouten. Het kost enorm veel energie om steeds te wisselen tussen verschillende taken.

‘Multitasken’ is uiteindelijk niet effectief.

Switchtasken bestaat wél

Multitasken is dus eigenlijk switchtasken – je aandacht van de ene naar de andere taak switchen. Dat kan zó razendsnel gaan dat het lijkt alsof je je aandacht op meerdere dingen tegelijk richt, wat niet het geval blijkt.

Switchtasken is niet effectiever dan multitasken, wat uiteindelijk dus niet eens bestaat. Zoals eerder omschreven, iedere ‘switch’ vraagt juist éxtra energie en tijd. Wanneer jij bewust aandacht moet geven aan zaken die jij zelf kiest te doen, gaat het vaak mis als je deze probeert te combineren.

Monotasking voor meer energie en focus

In tegenstelling tot wat het lijkt, levert het concentreren op één ding tegelijkertijd meer op.

Een dergelijke concentratie (noem het focus) levert het volgende op:

Het vergroot de kans op flow. Flow is de toestand waarin je totaal opgaat in de ervaring, zonder afgeleid te worden. Tijd lijkt niet te bestaan en je vergeet alles om je heen omdat je één wordt met waar je mee bezig bent. Deze toestand van overgave wordt ervaren als een optimale ervaring.

De productiviteit wordt verhoogd. Doordat je je beter kunt concentreren zul je effectiever te werk gaan. Er zijn geen afleidingen die je vertragen, die je gedachtenflow remmen, die je ‘versnipperen’. Je onthoudt meer en legt meer verbanden.

Je creativiteit stroomt beter. Je geeft jezelf de ruimte voor ingevingen, om vrij te associëren en om je ideeën direct om te zetten. Dat geeft veel voldoening!

Je mentale vermogens nemen toe. De kans op fouten neemt aanzienlijk af wanneer je je richt op één taak tegelijkertijd. Dit geldt vooral voor complexer taken die meer concentratie vergen. Thee drinken terwijl je een artikeltje schrijft levert geen problemen op, maar we kennen allemaal de gevaren van appen terwijl je auto rijdt.

Focus geeft meer rust. Je kent ongetwijfeld de mentale chaos en gevoelens van irritatie die ontstaan als je steeds gestoord wordt wanneer je intensief met iets bezig bent. En dat gevoel blijft langer hangen dan je lief is, ook nadat de klus geklaard is (of wanhopig opgegeven).

Het levert je meer energie op. Iedere switch vraagt namelijk om extra energie en tijd (40% meer!!). Je concentreren op één ding tegelijk houdt je hoofd helderder. Dat levert je letterlijk meer energie op voor a) hetgeen waar je mee bezig bent en b) voor alle andere dingen die je daarná doet.

Conclusie: ‘multitasken’ maakt moe, heeft een negatieve invloed op je humeur, je motivatie, je geestelijke capaciteiten en je resultaten.
En, ook niet onbelangrijk: vaak ben je ook nog eens niet zo gezellig voor je omgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.