Niet-weten geeft energie

Niet-weten lijkt een tekortkoming in een maatschappij waar het de belangrijkste zaak van de wereld is om vooral veel te weten. ‘Kennis is macht’ zou weleens een van de grootste misverstanden ooit kunnen zijn.

We weten vaak al niet eens wat we willen. En daar zijn 2 redenen voor:

  1. je hebt het al (een vis weet niet dat het water wil, want het heeft het al)
  2. je weet niet wie je bent (en hoe kun je dan weten wat je wilt?)

Wanneer je de controle loslaat, wanneer je niet meer vasthoudt aan wie je bent, krijg je toegang tot innerlijke kracht. Je krijgt meer energie tot je beschikking die je niet meer besteedt aan vasthouden aan wie je bent (of zou móeten zijn).

Als je beseft dat alles in het leven constant in verandering is, weet je ook dat je niets hoeft los te laten, want er is feitelijk niets om je aan vast te houden. Dit ‘weten’ geeft je rust, energie en ook een gevoel van innerlijke kracht.

Inhoudsopgave

Problemen zoeken put uit

De meeste dingen worden pas moeilijk als je erover nadenkt, als je constant de behoefte voelt om alles te analyseren en labels te geven.

We leven in de illusie dat we kennis nodig hebben zodat we problemen op kunnen lossen. Problemen oplossen lijkt bevredigend. Als we klaar zijn met oplossen vinden we nieuwe problemen om op te lossen, totdat we niets anders doen dan problemen zoeken en oplossen. En nog steeds weten we niet wie we zijn. Alsof we verstoppertje spelen voor onszelf door almaar problemen te zoeken en op te lossen.

Dit maakt het leven gecompliceerder dan nodig. We jagen een succes achterna waarvan we niet weten wat het inhoudt – en of we het eigenlijk wel écht willen. We zijn massaal op zoek naar wat we willen, naar wat we nodig hebben. Terwijl we ‘het’ al zijn.

Loslaten geeft energie

De hele natuur, het hele leven, viert zichzelf.

In plaats van zoeken om iets te vinden, zouden we net als in de kunst simpelweg een uitdrukking kunnen zijn van … onszelf. De kunst probeert niets om iets te krijgen, om ergens te komen, kunst laat ons ervaren. De transformatie zit ‘m in het loslaten van het analyseren, van de controle, om te kunnen genieten van wat is.

niet-weten

Durf je jezelf de vraag te stellen: “Wat zou ik doen als geld geen rol speelde?” Of ben je geneigd meteen te denken: dat kan toch niet, laat maar, ik begin er niet eens aan. Wanneer je denkt dat het geld hebben om te doen wat je wilt het belangrijkste is, zul je dingen blijven doen die je niet leuk vindt in de hoop dat je ooit genoeg geld zult hebben om te bereiken wat je wél wilt.

Andersom: als je doet wat je het liefste doet kan geld zomáár het gevolg daarvan zijn.

Niet-weten = controle loslaten

Naïef is te denken dat je controle kunt hebben over de dingen. Als je een time-out neemt om echt met volle aandacht op zoek te gaan naar wat je wilt, zie je snel dat dat niet écht is wat je wilt. Want meestal is wat je denkt te willen niets anders dan herhaling van een prettig moment uit het verleden.

Een gevoel van in controle zijn blijkt niet het summum van ons geluk te zijn. Dat is de grote illusie. Het vergt alleen maar bakken met energie en levert veel frustratie op.

In niet-weten kan wel eens het grootste geluk zitten. In het Tao-isme spreekt men van Wu Wei.

Het (voluit) Wei Wu Wei principe houdt in: doen door niet doen. Ofwel zonder inspanning, zonder verzet. Leven vanuit een open bewustzijn. Je hoeft niet hard te werken om problemen op te lossen, maar je neemt deel aan wat er is. Elke vorm van ‘proberen’ is al een inspanning. Zonder begeerte en ambitie spontaan aanwezig zijn in de situatie, zonder te streven, dat is Wu Wei.

Het tegenstrijdige is, dat als je blijft zoeken naar oplossingen van problemen, je vaak juist mogelijkheden uitschakelt. En dat blijven zoeken naar oplossingen – daar word je zoooooo moe van!

12 reacties

  1. Dit stuk zet wel aan tot nadenken zeg, goed geschreven! Vasthouden aan bepaalde zaken die alleen maar frustratie opleveren, omdat je ze toch niet kunt veranderen kost écht veel energie. Ik ‘probeer’ ook steeds meer gewoon los te laten en zoals je zegt proberen is al een inspanning 🙂

  2. ha herkenbaar dit zeg. We blijven dingen analyseren omdat, we zo denken invloed te kunnen uitoefenen op bepaalde situaties of personen. Helaas is dat inderdaad een illusie. Soms kun je dingen beter nemen hoe ze komen. Just go with the flow!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.