Stress door stagnatie

– Wees toch verstandig!
– Waarom?
– Dat is beter voor je.
– Beter dan wat?
– ……

Een Plan hebben

Je hoort vaak zeggen dat je een levensplan moeten hebben. Een plan voor hoe je zou moeten leven over 5, 10, 20 of zelfs 40 jaar. En dan moet je een strategie uitstippelen om daar te komen. En vooral onderweg niet afdwalen. Dat is niet verstandig.

O.M.G.!

Dus je moet jezelf regels en structuur (laten) opleggen om niet af te dwalen van een vooraf uitgestippeld pad? Om een doel te bereiken dat je ooit bedacht had, zonder je af te vragen of dat in de loop der tijd misschien bijgesteld kan worden? Zodat je zomaar die afslag mist die schittert en glimt van prachtige, nieuwe mogelijkheden…?

Angst voor het onbekende

Laten we eerlijk wezen. ‘Verstandig’ is vaak een excuus om ‘eng’ uit de weg te gaan.
We vinden onbekende, nieuwe dingen vaak doodeng omdat we niet weten waar ze ons zullen brengen. Dan maar liever vastzitten in het oude bekende, ook al geeft dat, als je diep naar binnen durft te kijken, geen bevrediging.

We hebben al van jongs af aan in onze opvoeding en het onderwijs te horen gekregen dat zekerheid in het leven belangrijk is. Om je Doel te bereiken heb je bovendien een Strategie en een Plan nodig. Dan zul je Succesvol zijn. Gegarandeerd!

Voor je carrière kan dat handig zijn, maar wie voor álle aspecten van zijn leven een Plan nodig heeft, miste elke vorm van spontaniteit. Je ontneemt jezelf daarmee de mogelijkheid om elke dag, elk moment een nieuwe beslissing te kunnen nemen simpelweg omdat je daarvan geniet.stenen Maridadi

Iets nieuws durven uitproberen brengt het risico met zich mee dat je je hoofd stoot. Dat heet dan ‘falen’ en dat is eng en je gaat bovendien af voor de buitenwereld, dus het dient koste wat kost vermeden te worden. Er is zelfs een woord voor bedacht: Faalangst. Ik heb werkelijk eens een kind van een jaar of 7 horen zeggen: “Dat hoef ik niet te doen, want ik heb faalangst.”

Learning by doing

De enige manier om iets nieuws te leren is door het te dóen, en door iets nieuws te doen riskeer je dat je ‘faalt’. Feitelijk heeft die poging niet de gewenste resultaten opgeleverd, wat maakt dat je je creativiteit kunt aanboren om een volgende poging te wagen. Zekerheid is een moordenaar voor creativiteit en spontaniteit. Wie zomaar iets probeert, gewoon om het plezier, kán inderdaad falen, maar heeft in ieder geval lol gehad. Én heeft onderweg nieuwe dingen geleerd, wat heeft kunnen bijdragen aan persoonlijke groei.

Stress door stagnatie

In mijn praktijk zie ik mensen opbranden doordat zij leven volgens een Plan. Hoewel het geen bevrediging brengt hebben ze teveel angst om het bij te stellen.
Hierdoor zetten ze zichzelf gevangen in een baan die niet bevalt, een relatie die niet werkt, een woning die teveel belast, een auto die teveel kost, tussen mensen die ze niet mogen, etc.

Angst voor verandering kan je letterlijk bevriezen, waardoor je blijft zitten waar je zit. Tobben en angst voor verandering kunnen enorme stressveroorzakers zijn.
En misschien WIL je wel zaken veranderen maar weet je niet hoe…

Verandering geeft energie!

Ik ben samenwerkingen aangegaan met een aantal psychosociaal therapeuten. Waar zij je kunnen begeleiden om je beperkende overtuigingen te onderzoeken en een nieuwe koers te bepalen ondersteun ik je op het fysieke vlak. Door middel van o.a. APS therapie, voetreflexologie en ondersteunende natuurlijke middelen zul je meer energie krijgen, meer rust in het hoofd en meer balans, zodat je (weer) gaat doen wat je het állerliefste doet!

“Geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen,
Het inzicht te accepteren wat ik niet kan veranderen
En de wijsheid om het verschil te zien”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.