Kies je voor stress of geluk? Waar stress is, is geen plaats voor geluk. We hebben het hier niet over eustress, maar distress. Eu-stress betekent letterlijk ‘goede stress’ – dat kleine beetje opwinding dat je motiveert om door te gaan met dat waarmee je bezig bent.
Als die opwinding verandert in een steeds groter wordende druk, spreken we van distress. De uitdaging is niet leuk meer – er lijkt geen eind aan te komen, alles lijkt teveel en de spanning is tot onprettige hoogte gestegen. Deze vorm van stress verjaagt elk gevoel van geluk. Andersom is het zo dat waar geluk is, er geen sprake kan zijn van distress.
Hart intelligentie
Stress is een hoofd-ding en geen hart-zaak.
Als het gaat om verstandige keuzes maken, vertrouwen we op het hoofd. Uit onderzoeken blijkt echter dat intelligentie en intuïtie sterker worden als we meer naar ons hart durven te luisteren. Zonder de leiding van het hart worden we al gauw slachtoffer van reactieve emoties zoals onzekerheid, boosheid, angst, schuld en andere energie-slurpende reacties en gedragingen.
Het hart blijkt een eigen brein te hebben; er gaan zelfs meer signalen van het hart naar de hersenen dan andersom. Ook reageert het hart veel eerder op gebeurtenissen om ons heen dan de hersenen, en zijn gevoelens veel sneller dan gedachten, alhoewel het een feit is dat je gedachten ook weer je emoties beïnvloeden.
Interessant weetje: nog voordat de hersenen van een foetus gevormd worden, begint het hart al te kloppen!
Daarbij blijkt dat de communicatie tussen het hart en de hersenen verloopt via de variatie van het hartritme. Het hartritme bestaat uit een variatie in tijdsintervallen tussen de hartslagen. Lang hebben we aangenomen dat een gezond hart ‘regelmatig’ klopt. Nu blijkt dat in die regelmaat (bijvoorbeeld 65 slagen/minuut) ook een variantie zit. En hoe groter de variatie in hartritme, des te gezonder en flexibeler we in het leven staan: een teken dat het hart zich makkelijk aanpast en soepel met veranderingen omgaat.
Als de hartslag volkomen regelmatig is, hebben we een probleem. Dat is namelijk een sterke aanwijzing dat het einde nabij is.
Stress of geluk?
Negatieve emoties brengen disbalans in ons zenuwstelsel, hart en organen en veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen.
Positieve emoties zoals geluk, waardering, compassie, zorg en liefde veranderen de activiteiten in het zenuwstelsel. De afgifte van het stresshormoon cortisol wordt verminderd, waardoor het anti-aging hormoon DHEA weer toeneemt. Dit krachtige hormoon heeft beschermende en regenererende effecten op ons gehele systeem.
Daarbij is het hart ook een zelfstandige hormonenfabriek die adrenaline en oxytocine afscheidt. Het kan ons dus prikkelen tot actie, de bloeddruk verlagen en liefdegevoelens opwekken.
Emoties blijken sneller te zijn dan gedachten. Positief denken is zeer effectief, maar pas wanneer dit leidt tot positief vóelen heb je de sleutel gevonden tot emotioneel welzijn, en als gevolg daarvan ook je fysieke welzijn. Je zult dus bewust moeten kiezen: wil je stress of geluk in je leven? Pas bij een bewust besluit kun je keuzes maken en knopen doorhakken.
Het bewust oproepen van positieve gevoelens kun je trainen. Kijk HIER voor een simpele oefening.