Uitgeput door de overgang

Het begon een jaar of drie geleden: ik werd steeds vaker wakker rond 3 uur in de ochtend.

Wakker als in klaarwakker.

Pinggggg! Ogen open, hersenen meteen op vol actief, zo wakker als maar zijn kan.

Voordeel van single zijn is dat ik gewoon het lampje kan aanknippen zonder iemand te hinderen. Er ligt altijd een stapeltje leesvoer naast mijn bed, evenals schrijfblok en pen. Dat laatste om de gedachten en ingevingen op te schrijven zodat ik daarna met meer rust de slaap kan pogen te hervatten.

Vaak helpt het. Maar nog vaker niet.
Hoe wakker kan een mens zijn midden in de nacht? Héél wakker, geloof me.

Na een paar maanden begon het me toch wat op te breken. Want naast het nachtelijk wakker worden ben ik ook nog ochtendmens. Tussen het nachtbraken en wakker worden zat vaak maar één of twee uurtjes lichte slaap.

En nog had ik het niet door.

Inhoudsopgave

Overgangsklachten, hoezo…?

Omdat ik geen overgangsverschijnselen ken als opvliegers, depressiviteit, gewichtstoename en dergelijke, gingen er nog geen belletjes rinkelen. Ik was al een paar jaar de 50 voorbij en – oh heerlijkheid – eindelijk, éindelijk geen menstruatie meer en ook verder geen klachten.

Bofbips, ik.

Nu had ik me sowieso voorgenomen geen opvliegers te krijgen. En verder hield ik me niet bezig met de overgang. Ik roep al meer dan 10 jaar dat ouder worden best gaaf is. Dat de boel wat gaat hangen en zakken weegt niet op tegen de ontspanning die ouder worden met zich meebrengt. Het wordt steeds minder belangrijk wat een ander van je vindt, hoe het ‘heurt’ en van dat alles.

Gebroken nachten en idem geheugen

Voor het type hoofd-op-het-kussen-en-non-stop-slapen dat ik altijd was brak een nieuw tijdperk aan. Een periode van gebroken nachten.

Ik begreep er niets van.

Had ik last van stress? Misschien toch dat wijntje laten staan? Tijd voor een nieuwe matras?

Toen ik tijdens een samenzijn met een groepje vrouwen vertelde dat ik steeds vaker namen en afspraken vergat, dat ik vaak niet wist welke dag van de week het was en dat dat soms lastig kon zijn, schoot mijn vriendin in de lach:

“Meid, welkom bij de club. Het is de overgang!”

Ik schijn haar geschokt aangekeken te hebben. “Wanneer gaat dat dan over, dat geheugenverlies?”

Meewarige blikken alom.

Overgangsverschijnselen en vrouwenpraatjes

Zet een paar 50+ vrouwen bij elkaar, een fles wijn, begin over de overgang en het kan een dolle avond worden.

Ik werd ingewijd in de wereld van menopauze, overgangsklachten, wanhoop en hilarische momenten.

Het is mooi hoe vrouwen hun kwetsbaarheid met elkaar kunnen delen. Met medeleven, écht luisteren, ondersteuning en ook praktische tips.

Ik realiseerde me dat ik me gelukkig mocht prijzen. Naast opvliegers en gewichtstoename hoorde ik over hoofdpijn, gewrichtsklachten, nachtzweten, rugpijn, meer buik en minder taille, stemmingswisselingen, darmklachten, droge ogen, droge huid, droge edele delen, misselijkheid, uitgeput door de overgang en … slecht slapen!

Ik hoorde over niet serieus genomen worden door echtgenoot, kinderen, zelfs door de huisarts. “Het hoort gewoon bij de overgang”. En daar moet je het mee doen. Zoek het zelf maar uit.

Overgang en slecht slapen

Als ik midden in de nacht wakker word wind ik me er niet over op. Ik knip het lichtje aan en ga wat lezen. Of surfen op Facebook, waarbij ik de interessantste links tegen kom. Handig, dat schrijfblok naast mijn bed. En dan na een uurtje weer even een plas, licht uit, op mijn zij en nog eens proberen. Meestal lukt het slapen dan wel weer.

Chronisch uitgeput door de overgang

Slapeloosheid in de overgang – wereldwijd hebben miljoenen vrouwen ermee te maken.
En veel van die vrouwen zijn chronisch vermoeid. Niet alleen door de gebroken nachten. Ook elke opvlieger kost veel energie. Ik hoorde een vrouw vertellen dat ze na haar kankerbehandeling versneld in de overgang was gekomen en, met een verlaagd energieniveau, tijdens elke opvlieger moet gaan zitten omdat ze anders flauw dreigt te vallen.

De enorme hormonale verandering in deze levensfase, met de bijbehorende fysieke, mentale en emotionele schommelingen, put veel vrouwen uit. Dit is een niet te onderschatten verschijnsel. Het afwimpelen met een ‘gaat wel over’ is ronduit een belediging. Sommige vrouwen hebben al 30 jaar last van opvliegers. Elke dag weer.

Elke dag die hittesensaties, stemmingswisselingen, pijnen in het lijf, gebroken nachten – je wordt er doodmoe van! Totaal uitgeput door de overgang sleept menige vrouw zich de dag door. Haar vertellen dat het aanstelleritis is, is haar ontkennen.

Tel daarbij op dat de kinderen ingewikkelder problemen krijgen en uit gaan vliegen, dat ouders meer zorg nodig hebben, dat je tegenwoordig een wondervrouw op elk gebied geacht wordt te zijn – geen wonder dat veel vrouwen in de overgang / menopauze weinig energie hebben en moe, lusteloos en depressief zijn.

Op zoek naar balans

Mijn gebroken slaappatroon van midden in de nacht wakker worden en een paar uur later pas weer in slaap vallen verandert nu tot wél doorslapen maar extreem vroeg ontwaken (rond 5 uur, half 6). Zelfs voor mij als ochtendmens is dat al te bar. Ik mag niet eerder uit bed van mezelf dan half 7.

Op deze zaterdagochtend net zo: ontbijtje, pot thee, wat lezen en oh, inspiratie voor deze blog dus om half 8 – hup, achter de laptop!

uitgeput door de overgang
Om niet al te uitgeput door de overgang te raken en om overdag toch genoeg energie te hebben ga ik vroeg naar bed.

Soms belachelijk vroeg.

Dat ik na het acht uur journaal al merk dat ik naar de klok kijk en het moment van naar bed gaan probeer te rekken. En dan om negen uur richting badkamer ga voor het avondritueel en met een boek mijn bed induik. Mezelf voorhoudend dat ik lekker nog even wat ga lezen.
Meestal vallen al snel de ogen dicht en blijft het boek gesloten op het nachtkastje liggen.

“Ga dan later naar bed, dan word je ook later wakker!”

Dûûûûh…!!

No way. Been there, done it. Afmattend als je dan toch weer vroeg wakker wordt.

Mijn advies is: vind jouw manier om hoe dan ook aan voldoende slaap te komen. Ga eerder naar bed, ga later naar bed, ontspan alvorens het slapen gaan, drink wel een wijntje, drink géén wijntje – ontdek wat voor jóu werkt.

Maak er een queeste van.

Wat kun je zelf doen?

Zoek een manier om de balans te (her)vinden.
Laat je informeren, probeer dingen uit, praat met lotgenoten, maar zorg dat je je energiehuishouding weer opkrikt. Dat komt ook de andere klachten ten goede. Neem jezelf en je klachten serieus. Uitgeput door de overgang, mokkig en je met pijnklachten door het leven slepen hóeft niet!

Vermijd stress

De overgang komt meestal in de fase van kinderen die uitvliegen, ouders die meer zorg van je vragen, je relatie, werk dat veel van je vergt – het kan je het gevoel geven dat de hele wereld aan je trekt. Je bijnieren, die het in deze periode tóch al druk hebben, worden extra belast en kunnen uitgeput raken. Met als gevolg: nog meer klachten en totale uitputting.

Zorg dat je voldoende me-time inbouwt. Dat is geen luxe, maar een noodzaak. Als je graag wandelt, doen! Kom je juist bij met een boek op de bank? Dóen!
Wat jij maar nodig hebt om de nodige balans te behouden…

Let op je voeding

Ben je je wel bewust van de invloed van suiker op je hormoonhuishouding? Door de aanmaak van insuline stijgt je bloedsuikerspiegel. Behalve dat dat zorgt voor meer vet (meestal rond de buik, tijdens de overgang) kan door het op en neer jutteren van je bloedsuiker klachten als slapeloosheid maar ook onrust, opvliegers, zelfs depressie veroorzaken of versterken.

Let op dat je jezelf niet ziek eet: liever richt je je op meer groenten, fruit en vezels in deze periode – je hang naar suiker zal dan vanzelf minder worden.

Neem supplementen

Gelukkig wordt het steeds algemener geaccepteerd dat we niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen met ons voedsel, zélfs niet als je alles vers koopt en klaarmaakt. Dat komt veelal doordat de bodem waarin onze gewassen groeien is uitgeput en onze voeding teveel bewerkt is. De oplossing ligt dan in supplementen, liefst zo dicht mogelijk bij de natuur. Wanneer je je lichaam optimaal verzorgt met de juiste vitaminen, mineralen en sporenelementen dan zullen je klachten verminderen en je energie toenemen.
Gegarandeerd!

En verder…

Zelf mijd ik medicatie en de huisarts val ik niet lastig met mijn nachtbraken.
Ik heb een aantal dingen gevonden die mij helpen:

 1. Een daarvan is een natuurlijk, volledig onschuldig hulpmiddeltje. Tegenwoordig te verkrijgen bij de apotheek en de betere drogist: cannabisolie. Een natuurlijke ontspanner. Eén druppeltje, soms twee, als de slaap uitblijft. Werkt feilloos. Indien nodig herhalen. Heerlijk rustig slapen en fris als een hoentje wakker worden, zonder dufheid of bijverschijnselen. Aanrader!
 2. Ik ben ook heel tevreden met een Woman Phyto Activ, een natuurlijk product dat rust brengt in de hormonale schommelingen. Het bevat naast calcium, vitamine C en D (voor energie, collageen en botten) ook rode klaver.
  Dit is een z.g. fyto-oestrogeen – een verzamelnaam voor plantaardige stoffen die lijken op oestrogeen. Door het innemen van deze fyto-hormonen kunnen overgangsklachten verminderen, zo is zelfs wetenschappelijk onderzocht (voor als je daar in gelooft 😛 ).
 3. In de voetreflexologie worden zenuwuiteinden, energiebanen en acupunctuurpunten gestimuleerd.  Waardoor alles beter stroomt en je lichaam in balans komt/blijft.Een punt dat je zelf goed kunt masseren ligt bovenop je voet, waar de botjes van je grote teen en tweede teen bij elkaar komen. Dit punt (lever 3), kalmeert je zenuwen en kan verlichting geven bij overgangsklachten als stemmingswisselingen, zorgen, irritatie, slapeloosheid, hoofdpijn en duizeligheid. De combinatie met een ander drukpunt, dikke darm 4, werkt enorm versterkend.
  Lever 3 verzorgt vooral het onderlichaam en Dikke Darm 4 het bovenlichaam.
  Pas dit zowel links als rechts toe. 😉uitgeput door de overgang
 4. Misschien heb je wat aan het zeer uitgebreide online programma ‘Overwin je Overgang’. Het programma bestaat uit een e-boek met de volgende bonussen: audio versie, Facebook community, recepten en yoga oefeningen.

Zoals met alles: wat voor mij werkt past misschien niet bij jou.

Praat met vriendinnen, probeer dingen uit, geef niet te gauw op en accepteer zéker niet het luchtige “Leer er maar mee leven” als eigenlijk bedoeld wordt: “Tja, kweenie hoe ik je helpen kan”.

5 reacties

 1. Ken je het boekje Francine loopt over, van Francine Oomen? Herkenbaar allemaal! Ik vind het ook een bijzonder uitputtende tijd. Weet niet goed wanneer het begon eigenlijk, kamp altijd al met een tekort aan energie. Hoewel, meer een: hoe laad ik weer op? dingetje. Ik luister steeds beter naar mezelf.

 2. Dank je voor je verhaal. Heel herkenbaar.. ook ik word elke nacht wakker.. ik heb die olie, maar wanneer neem je die druppeltjes in? Als je wakker bent geworden? Of een ander moment van de dag?

  1. Ik neem zelf de druppels meestal voor het slapen gaan en zéker als ik wakker ben geworden.
   Experimenteer wat voor jou het beste werkt: qua aantal druppels én innamemoment. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.