Veerkracht geeft energie

Op zaterdagochtend na het sporten weer in bed kruipen. Kán dat?
Kennelijk, want ik dééd het. En ik sliep 2 ½ uur.

Zomaar.

Natuurlijk was er van alles wat gedaan moest worden na een volle werkweek. Maar mijn lijf én geest gaven aan dat het gewoon even klaar was met doen.
En ik besefte dat er altijd, hoe dan ook, Dingen-Zijn-Die-Gedaan-Moeten-Worden.

M A A R   N U   E V E N   N I E T !

Na deze voor mij uitzonderlijke actie had ik weer volop energie voor alles wat de dag zou brengen.

Inhoudsopgave

Over loslaten

Topsporters weten het: het belangrijkste onderdeel in de training is misschien wel de rustdag tussen het trainen door. De natuur weet het ook en gaat gedurende de herfst geleidelijk over in de ruststand. Als mens zijn we onderdeel van deze cyclus. Toegeven aan wat zich aandient en je terugtrekken als het nodig is, is de beste oplader die er bestaat.

Veerkracht

Wikipedia zegt: ‘Veerkracht is de mechanische kracht waarmee het vaste lichaam zijn oorspronkelijke positie weer tracht in te nemen na eerst vervormd (bijvoorbeeld ingedrukt of uitgetrokken) te zijn. Een veer is speciaal gemaakt om deze veerkracht te gebruiken.’

Wikikids brengt het wat vriendelijker: ‘Veerkracht is soepelheid, het vermogen om problemen te overwinnen (“Veerkracht tonen”).’

Het leven brengt veel prikkels en uitdagingen met zich mee.
Dat kan nogal wat van je vergen. Je kunt je lamgelegd voelen, uit het veld geslagen, machteloos, neerslachtig. Je weet niet hoe je verder moet. Je energie lijkt uit je weg te sijpelen en je kunt steeds minder hebben.
Zelfs leuke dingen gaan als een last voelen.

Andere mensen veren bij tegenslag bij wijze van spreken terug.
Ze blijven sterk, laten minder snel de moed zakken, pakken de draad sneller op. Als je sneller terug veert na een tegenslag kom je er meestal ook sterker uit.

Opladen

Veerkracht kun je verzamelen door jezelf op te laden. Dat doe je bij voorkeur regelmatig, en niet alleen wanneer het elastiekje al té ver is uitgerekt.

Hoe meer veerkracht je verzamelt, des te beter je om kunt gaan met tegenslagen in je leven.
Zodat je ondanks alles een volgende, benodigde stap kunt zetten.

Elke positieve emotie zorgt voor meer veerkracht.

Let op: alleen positief denken is niet genoeg – dat is jezelf voor de gek houden.
Je positief denken moet vooral leiden tot positief vóelen. Als je alleen maar in je hoofd blijft hangen met positieve termen levert dat niet veel op.

Veerkracht

Veerkracht verzamelen

Hoe kun je je batterij zodanig opladen dat ‘ie niet te snel leegloopt?

1) Doe rustig aan

Laat de boel de boel en laad jezelf op. Besluit een paar avonden totale rust te nemen, praat zo weinig mogelijk en vermijd prikkels van t.v. en computer. Kruip eerder in bed. Lees eindelijk dat boek. Luister naar mooie muziek. Maar rust uit! 

2) Ga niet bij de pakken neerzitten

Geef toe dat het eventjes he-le-maal NIET goed met je gaat. Dat je fouten maakt. Shit happens. Bij iedereen, ook bij jou. Soms komen dingen gewoon niét goed. Niemand heeft je dat ooit kunnen garanderen. Verwacht niet teveel van jezelf.
Wentel je in je verdriet, je boosheid, je vermoeidheid. Accepteer wie je bent en waar je grenzen liggen. Je bent geen superman/vrouw.
Vraag hulp waar nodig, maar pak de draad weer op – stapje voor stapje.

3) Zorg voor afwisseling

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar sleur doet mij geen goed. Ik laad op door nieuwe ervaringen. Elke dag op dezelfde tijd opstaan en hetzelfde ritueel volgen kan rust geven, dat geef ik toe. Maar elke dag hetzelfde werk op dezelfde plaats met dezelfde mensen? Dag in dag uit, jaar in jaar uit?
Het gevaar bestaat dat je in een staat van permanente verveling terecht komt.
Ooit van ‘bore-out’ gehoord? Zorg voor afwisseling. Doe elke dag iets waar je plezier in hebt.

4) Blijf niet hangen in dingen

Saaie baan? Al jaren uitgekeken op je relatie? Vervelende buurt?
Doe er iets aan of wegwezen!
Eng? Ja, eng. Wat is het alternatief? Nóg verder leeglopen? De keus is aan jou.
Veerkracht verzamel je door voor jezelf en je diepste verlangen op te komen. En er dan bewust voor te kiezen. De stap nemen en in actie komen kan een enorme hoeveelheid energie losmaken.

5) Doe waar je blij van wordt

Blij kun je worden van de eerste geluiden van voorjaarsvogeltjes. Of van een samenzijn met goede vrienden. Maar misschien word je wel het meest gelukkig van het erkennen en leven van je talenten.
Marianne Rietveld van de WijsWijzer legt helder uit hoe het ontdekken van je talenten je meer veerkracht kan geven.

Lui of ontspannen?

Niet alleen die zaterdag was ik lui, de zondag erop had ik zowaar vrij gehouden.
Geen afspraken, geen lijstjes in mijn agenda, zomaar een hele lege dag voor me. Om in te vullen naar eigen believen.

Betekent dit dat ik dan niets doe?

Als alleenstaande met eigen huis en onderneming komt dat niet vaak voor. Maar met veel meer innerlijke rust en plezier deed ik een aantal wasjes, maakte ik een wandeling van een uur, ging ik als vanzelf wat ruimen en poetsen en oh verhip, stond ik zomaar een dik uur in de tuin te werken!

En dat was nog vóór de middag. Daarna trakteerde ik mezelf op een dik boek, sinaasappeltje, spinnende kat, pot thee. Af en toe staren naar de lucht die het ene moment sneeuw naar beneden stoof, en dan weer strakblauw werd. Oh, en een dommeltje onder een dekentje. Heerlijk!

Ik creëerde met restjes een vers en gezond avondmaal en aan het einde van de dag besefte ik dat ik niet alleen uitgerust was maar ook nog van alles gedaan had.

Met de rust die ik mezelf had gegund had ik mezelf weer opgeladen voor de nieuwe werkweek.

Hoe verzamel JIJ veerkracht…?veerkracht

 

13 reacties

 1. Punt 3 en 5 zijn hele waardevolle tips. Sleur is niet goed voor een mens. Dingen waar je blij van wordt wel. Dus af en toe lekker lezen, vroeg naar bed en ff doen waar je zin in hebt of juist gen zin in hebt.

  1. Ik denk ook niet dat het voor veel mensen is weggelegd om altijd evenveel veerkracht te hebben. Wat voor mij geldt werkt voor jou misschien helemáál niet.
   Het is een hele zoektocht om te ontdekken hoe je je energiepeil zo hoog mogelijk houdt. En er dan óók nog naar te leven…

 2. Mooie blog, met plezier gelezen.

  De twee inzichten:
  Wat ik zaai zal ik oogsten…
  en
  Ik verander alleen mijn toekomst, door mijn NU te veranderen…
  Met het veranderen van de ‘zaadjes’ die ik plant, zaadjes in de vorm van mijn gedachten, dat waar ik aandacht aan geef, bepaal ik de mate van veerkracht, ontspanning en kwaliteit van leven.
  Ik heb 12 jaar geleden een steentje in mijn broekzak gedaan, met de afspraak met mezelf, dat ik elke keer wanneer ik dat steentje aanraak en me hier bewust van ben, spreek ik over iets in mijn leven van nu mijn dankbaarheid uit.
  Nog elke dag draag ik dat steentje in mijn broekzak, inmiddels wetend vanuit vele vele ervaringen, dat het gelijke altijd het gelijke aantrekt.
  Dit heeft zich gaandeweg de jaren getransformeerd van het leven MET dankbaarheid tot een leven VANUIT dankbaarheid… en dat heeft er voor gezorgd dat veerkracht in mijn leven geschreven kan worden met een hoofdletter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.