Vermoeidheid door rusteloze benen

Je zou er maar last van hebben: vermoeidheid door rusteloze benen.

Restless Legs Syndrome ofwel rusteloze benen/onrustige benen is een vervelend verschijnsel dat veel mensen ’s nachts uit hun slaap houdt. Met als gevolg: vermoeidheid, chronische uitputting en allerlei daaruit voortvloeiende emotionele en fysieke klachten.

Wat is RLS?

Vaak wordt deze aandoening omschreven als:

 • Onbedwingbare drang om de benen te bewegen
 • Krampen in de benen
 • Onaangename tintelingen, kriebels of jeuk in de benen
 • Gevoelsstoornis in de benen
 • Ronduit pijn in de benen

Restless legs, ofwel rusteloze benen (in medisch jargon dysesthesie) is de term die gebruikt wordt bij een onaangenaam gevoel in de benen. Sommige mensen ervaren zelfs ondraaglijke, gekmakende beenkrampen. Meestal treedt deze onrust ’s avond en/of ’s nachts op, wanneer je rustig op de bank zit of in bed ligt. Juist wanneer je je probeert te ontspannen of te slapen worden de klachten het ergst. Je voelt dan de onbedwingbare lust om je benen te bewegen, omdat dat vaak de enige manier is om van het onaangename gevoel af te komen.

Vermoeidheid door rusteloze benen

Sommige mensen moeten meerdere keren per nacht het bed uit om rond te lopen, om zo van de tintelingen of krampen af te komen.  Onrustige benen en vermoeidheid gaan vaak hand in hand. Chronische slapeloosheid kan uitmonden in neerslachtigheid, lusteloosheid en een verminderde weerstand. Wat weer leidt tot bevattelijkheid voor andere aandoeningen.

De oorzaak van rusteloze benen

Het is nog altijd niet duidelijk wat de oorzaak is van onrustige benen. Het blijkt vaker voor te komen bij ouderen, meer bij vrouwen dan bij mannen. 10% van de mensheid lijkt in mindere of meerdere mate last te hebben van RLS. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat het vooral te maken heeft met een afwijking in het centraal zenuwstelsel.

Dopamine tekort

Men vermoedt dat de symptomen van rusteloze benen veroorzaakt worden door een verstoring van de overdracht van dopamine in de hersenen. Deze neurotransmitter wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het is een vicieuze-cirkel-verhaal, want wanneer je uitgeput raakt (door de rusteloze benen) daalt je dopamine gehalte ook nog eens fors.

Het innemen van dopamineverhogende medicatie (ook gebruikt bij Parkinson) geeft helaas vaak niet het gewenste effect. Daarbij went het lichaam aan de medicatie en moet deze steeds verhoogd worden. Bij stoppen of een maximum inname worden de RLS klachten juist erger. Niet écht iets om blij van te worden…

Teveel aan glutamaat

Glutamaat is een neurotransmitter die de mate van bewustzijn, je alertheid en je slaap reguleert. Verhoogde hersenactiviteit, vooral in de nacht, lijkt ook een mogelijke oorzaak van vermoeidheid door onrustige benen. Een combinatie van medicatie om de dopamine te verhogen en de glutamaat te verlagen lijkt in sommige gevallen de RLS en slaploosheid te verminderen.

Magnesium tekort

Heel veel mensen hebben (vaak ongemerkt) een magnesiumtekort. Magnesium is een natuurlijk mineraal dat helaas steeds minder in onze voeding te vinden is, deels door overbemesting en uitputting van de grond. Magnesium heeft een ontspannende werking op spieren en zenuwen. Een tekort van dit mineraal kan vervelende klachten als spierkrampen veroorzaken. Hierdoor kan vermoeidheid door rusteloze benen een serieus probleem worden.

Magnesiumopname via de huid door middel van magnesiumolie is de meest effectieve. De huid neemt de magnesium via de huid snel op, waardoor het direct in de cellen terechtkomt.

Hormonale veranderingen

Tijdens zwangerschap en overgang kunnen rusteloze benen ook verergeren.

Vooral in de laatste maanden van de zwangerschap komen de RLS klachten vaak voor. Hád je al onrustige benen, dan kunnen de klachten zelfs verergeren tijdens de zwangerschap, vermoedelijk door vergrote tekorten aan ijzer, foliumzuur en magnesium. Een mogelijke oorzaak is een verstoring in de bloedcirculatie in je benen.

Bewegen, de benen zacht van onder naar boven masseren en afspoelen met koud water bevorderen de circulatie.

Tijdens de overgang verandert er veel in het lichaam, ook in de spierspanning en doorbloeding. Onrustig slapen en vermoeidheid door rusteloze benen is heel vervelend in deze periode van hormonale veranderingen.

Andere mogelijke oorzaken van RLS klachten

 • zwangerschap
 • medicijnen (o.a. middelen tegen depressie of psychose) vermoeidheid door rusteloze benen
 • verminderde nierwerking
 • ijzertekort
 • diabetes
 • vitaminetekort
 • de ziekte van Parkinson
 • erfelijkheid
 • vitaminetekort (B12!)
 • ouderdom
 • spataderen

RLS klachten kunnen verergeren door:

 • roken
 • cafeïne
 • alcohol
 • overgewicht
 • weinig bewegen
 • veel suikers/koolhydraten

Behandeling rusteloze benen

Er zijn huismiddeltjes tegen onrustige benen bekend, zoals Sunlight zeep in bed, steunkousen dragen, bananen eten, maar geen van alle lijken écht effectief.

Veel mensen die te kampen hebben met vermoeidheid door rusteloze benen krijgen medicatie voorgeschreven die gebruikt wordt bij epilepsie en Parkinson. Deze medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben, zoals dufheid en een gedesoriënteerd gevoel. Vaak zijn deze (chemische) medicijnen slechts tijdelijk of zelfs helemáál niet effectief in het behandelen van onrustige benen.

Er zijn tegenwoordig steeds meer medicijnloze behandelingen die (meer of minder) succesvol blijken, zoals acupunctuur en massage. Maar denk ook aan voldoende beweging en een gezonder eetpatroon (vermijd suikers/koolhydraten!).

Vitamine B12

Vitamine B12 heeft een sterk gunstige invloed op hart en bloedvaten en speelt een essentiële rol bij het zuurstoftransport door het lichaam. Daarnaast is de stof van groot belang voor het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Bij RLS geeft suppletie met B12 goede resultaten, maar zorg dan wel dat je de meest opneembare vorm van B12 neemt, liefst als zuigtabletten.

APS therapie

APS therapie is een lichaamseigen microstroom therapie die op zenuwcel niveau werkt en zeer effectief is bij allerhande (zenuw)pijn- en energieklachten. B12 inname versterkt de werking.

Magnesium(olie)

Magnesium is een zeer belangrijk mineraal waarvan we bijna allemaal een tekort hebben. Een van de oorzaken is een uitgeputte bodem. Wanneer magnesium in water opgelost wordt krijg je een olieachtige substantie, die door de huid heel makkelijk en snel opgenomen wordt.

RLS sokken

Al het leven bestaat uit frequentie energie. Dat geldt net zo goed ook voor ons lichaam. De elektrische frequenties (trillingen) in ons lichaam zijn meetbaar en geven informatie over onze gezondheid. Klachten in het lichaam ontstaan vaak door een disbalans in deze frequenties.

Het Nederlandse bedrijf Stringenergy maakt gebruik van deze trillingstechnologie.
Dankzij moderne technieken zijn effectieve, lichaamseigen frequenties over te brengen op natuurlijke materialen, zoals katoenen sokken. De RLS sokken zijn behandeld met frequenties die bijdragen aan de gezonde overdracht van de signalen tussen je zenuwcellen.

Zonder medicatie, gebruik makend van oude kennis en nieuwe technieken, bieden deze sokken vaak al na 15 minuten verlichting. Door de sokken liggend op de bank (voeten van de vloer) of in bed te dragen, zullen de ingebrachte frequenties via de zenuwuiteinden in de huid door het lichaam via een normale zenuwoverdracht worden ‘doorgevoerd’. Met als resultaat: verlichting of complete verdwijning van de RLS klachten.

Meer weten? Neem contact met me op.

11 reacties

 1. Rls, vreselijk. Heb er ook veel last van maar daarnaast heb ik ook plmd (spierspasmen). Vrees dus dat dit voor mij niet de hele lading dekt maar alle verlichting bij rls is een zaligheid!

  1. Juist bij spierspasmen zouden de RLS sokken wat rust kunnen brengen. Heb je overigens ooit aan een B12 tekort gedacht? Of weet je de oorzaak van je spierspasmen? Op mijn site vind je meer info over B12 tekort, misschien kun je er wat mee.

 2. Oh vreselijk dit was de vervelendste kwaal tijdens mijn zwangerschappen. Helemaal omdat je het gevoel ook gewoon niet kan negeren. Niks leek te helpen. Gelukkig was dit na de zwangerschappen ook direct verdwenen!

  1. Ja, rusteloze benen tijdens een zwangerschap komt veel voor. Fijn dat het daarna over was – er zijn mensen die ’s nachts uuuren op zijn om maar van de kriebels en krampen af te komen. Je zou er maar last van hebben…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.