Veel van mijn vermoeide cliënten blijken een vitamine B12 tekort te hebben.
Nadat ik me enkele jaren geleden ben gaan verdiepen in het fenomeen heb ik vele Aha-erlebnissen mogen meemaken.
Dat er een verband is tussen vermoeidheid en een B12 tekort vermoedde ik al langer. Dat werd bevestigd tijdens een presentatie die ik onlangs bijwoonde van ‘B12 arts’ Hans Reijnen.
Dr. Hans Reijnen is in 2006 begonnen om mensen met specifieke B12 klachten te behandelen. Inmiddels heeft hij ruim 7.000 B12 patiënten gehad, dus je kunt wel stellen dat hij een autoriteit op dit gebied is. Twee derde van zijn B12 patiënten is vrouw en gevoeliger dan gemiddeld.
Inhoudsopgave
Vitamine B12 tekort of gek?
Veel mensen met een B12 tekort hebben het gevoel dat ze in een omgekeerde wereld leven. Ze lopen soms rond met de gedachte: “Ben ik nou gek, of zij?”
Een overgroot deel van deze mensen is ook hoogsensitief (HSP).
Hoogsensitieve mensen hebben vaker een z.g. ‘atopische constitutie’ – ofwel ze hebben aanleg om allergische ziekten te ontwikkelen (hooikoorts, voedselallergie, eczeem etc.)
Dit kan aangewakkerd worden door een dieet met teveel suikers, gluten, zuivel en kant-en-klaar producten. De darmen raken ontregeld (tot evt. leaky gut) waardoor een falende afweer ontstaat. Dat kan dan weer leiden tot auto-immuunziektes. Een vitamine B12 tekort is daar vaak een gevolg van. Er ontstaat vermoeidheid, en het vicieuze cirkeltje is compleet.
Zie daar maar eens uit te komen.
Wat is een vitamine B12 tekort?
Vitamine B12 (ofwel cobalamine) is een stof die bij heel veel stofwisselingsprocessen in het lichaam is betrokken. Vitamine B12 is cruciaal bij de aanmaak van rode bloedcellen, voor het transport van zuurstof door het lichaam en voor een goed functionerend zenuwstelsel. Het is van groot belang voor de groei en algehele vitaliteit.
Als vitamine B12 te weinig aanwezig is ontstaan er uiteindelijk klachten.
Van B12 hebben we ca. 5000 mcg aan voorraad in onze lever en spieren, wat voldoende is voor 1 tot 2 jaar. Wanneer deze voorraad niet wordt aangevuld, ontwikkelen we allerlei ‘vage klachten’. Zo’n tekort ontstaat niet zomaar ineens, maar sluipend. Daarom is het moeilijk om de klachten van een vitamine B12 tekort als zodanig te herkennen. De klachten zullen steeds omvangrijker en ernstiger worden als er geen stappen genomen worden.
Wanneer je je vitamine B12 gehalte laat meten, vraag dan specifiek naar je waarden. Uit het boek ‘Is het misschien vitamine B12-tekort?’ van artsen Pacholok en Stuart blijkt dat alles onder een waarde van 450 kan wijzen op een tekort.
Omdat een serumtest vaak niet zoveel zegt over een werkelijk tekort kun je het beste ook je MMA (Methylmalonzuur) en Homocysteïne gehaltes laten testen.
Klachten vitamine B12 tekort
De meest voorkomende klachten bij een B12 tekort zijn:
- chronische vermoeidheid met bloedarmoede
- kouwelijkheid
- lage weerstand
- spierkrachtverlies
- geheugenverlies en concentratieproblemen
- tintelingen in handen en voeten
- psychische problemen (o.a. depressiviteit)
- darmklachten
- allergieën
- de ziekte Addison Biermer (pernicieuze anemie)
- neurologische klachten (neuropathie, door benen zakken etc.)
- MS-achtige klachten
- ouderdomskwalen
- snelle overprikkeling
- futloos haar/haarverlies
- menstruatie/overgangsklachten
- erectieproblemen
- afnemend levensplezier
… en de lijst gaat maar door!
Een tekort aan B12 wordt vaak onderschat en is de oorzaak van vele chronische klachten.
Vitamine B12 tekort door voeding?
Een B12 tekort ontstaat veelal door een opnameprobleem van B12 uit dierlijk voedsel (vlees, vis, kaas, eieren etc) in de maag-darmstreek. Het risico voor een tekort ligt bij vegetariërs en veganisten een stuk hoger.
Dat betekent niet dat iedereen die voldoende vlees eet gevrijwaard is van een B12 tekort. Voedingsstoffen zoals suiker, gluten en zuivel kunnen darmproblemen veroorzaken waardoor B12 uit voeding niet goed opgenomen wordt.
Vitamine B12 gaat een heel ingewikkelde weg. Er is o.a. maagzuur en een enzym nodig om vitamine B12 vrij te maken uit eiwitten. Eén of meer van deze stappen kunnen verstoord zijn waardoor vitamine B12 onvoldoende wordt opgenomen of onvoldoende bij de stofwisselingsprocessen werkt.
Andere oorzaken van een B12 tekort
Een aantal oorzaken, waardoor vitamine B12 onvoldoende in het lichaam wordt opgenomen, zijn:
- te weinig maagzuur (daar krijgen praktisch alle 50 plussers mee te maken)
- gebruik van medicijnen (maagzuurremmers!)
- verdoving bij de tandarts of andere medische ingreep
- stress
- het veelvuldig gebruik van alcohol, lachgas, antibiotica
- een vervuilde lever
- een maagverkleining
- darmproblemen
Vitamine B12 teveel…??
Een hoog B12 gehalte zegt niets over een tekort: uit een bloedtest valt nog niet af te lezen hoe het zit met het B12 gehalte op weefsel- en orgaanniveau. Bovendien zal een hoog B11 (foliumzuur) gehalte een B12 tekort ‘maskeren’.
Vitamine B12 is net als vitamine C wateroplosbaar, dus alles wat ons lichaam niet opneemt plassen we uit. Maak je dus geen zorgen dat je teveel binnenkrijgt van B12.
B12 tabletten of injecties?
Tot voor kort kon je het vitamine B12-tekort, áls je het al ontdekte, alleen (deels) opheffen door het krijgen van vitamine B12-injecties bij de huisarts. De huisarts geeft meestal de minder effectieve vormen van vitamine B12, namelijk hydroxo– of cyanocobalamine. En dan meestal ook alleen gedurende een korte periode. Terwijl mensen met een B12-tekort vaak hun leven lang vitamine B12 aangevuld moeten krijgen vanwege het eerder genoemde, vaak permanente vitamine B12 opnameprobleem.
Het heeft nauwelijks zin om bij een drogist de reguliere tabletten te kopen die je door moet slikken. Omdat het met de opname op vele plekken in het gehele spijsverteringsstelsel mis kan gaan, worden ook de tabletten meestal niet goed opgenomen.
Arts Hans Reijnen uit Deurne (die overigens ook een boekje schreef over het B12 probleem) heeft na jaren van intensief onderzoek ontdekt dat 85% van zijn patiënten met een B12 tekort redelijk, goed, tot zelfs spectaculair vooruit gingen door de twee meest effectieve soorten van B12 in smelttabletvorm in te laten nemen. Het gaat om methylcobalamine en adenosylcobalamine, in vrij hoge doseringen van minimaal 3000 mcg per dag, samen met een hoeveelheid foliumzuur (B11) voor een optimale opname. Voor sommige mensen is zelfs een hogere dosering aan te raden. Het gaat dan om zo’n 10.000 mcg per dag gedurende 3 tot 6 maanden.
De B12 smelttabletten zijn net als de meeste andere vitamines zonder doktersvoorschrift te verkrijgen.
De speciaal ontwikkelde smelttabletten van Sanacore laat je onder je tong in ca. 10 tot 15 minuten wegsmelten. De inhoud wordt direct door je speeksel in je bloedbaan opgenomen.
Ik heb altijd een voorraad smelttabletten in mijn praktijk en heb al heel wat mensen zien opknappen door de inname van 2 kleine smelttabletjes per dag.
Herstel
De meeste B12 ‘gebruikers’ ervaren na suppletie al snel een wereld van verschil, zowel lichamelijk als geestelijk.
Dr. Hans Reijnen stelt dat met een hoge inname van vitamine B12 in twee tot vier maanden de meeste auto-immuunziektes oplossen. Vaak is dit tijdelijk en moet worden gekeken welke dosis B12 suppletie daarna eventueel nog nodig is.
Meestal wordt men zich eerst gewaar van meer energie, weerstand, levenslust, spierkracht, daadkracht, focus, concentratie en een beter geheugen.
Daarbij verbeteren en/of verdwijnen allerlei gezondheidsklachten, allergieën en soms zelfs hooggevoeligheid.
B12 werkt ook ontgiftend – bij mij uitte dat zich in het begin door het opkomen van jeugdpuistjes (en dat in de overgang!). Dr. Hans Reijnen gebruikt B12 soms ook in zeer hoge doses om leverstenen los te maken. Maar ga hier zéker niet zelf mee experimenteren!
Bijwerking B12 inname
In mijn praktijk adviseer ik B12 vooral bij vermoeidheidsverschijnselen. De bijwerkingen zijn alleen maar positief, zoals: een opgewekter gevoel en beter slapen.
Niets om van wakker te liggen, dus… 😉
Na bloedonderzoek bleek ik een enorm vitamine B 12 gebrek te hebben. Het heeft inderdaad bij mij enorm geholpen om 2x per week een Vitamine B12 injectie te krijgen. Heel wat klachten zijn minder geworden.
Fijn te horen – vol blijven houden, want de kans is groot dat je lichaam zelf niet of moeilijk B12 ‘aanmaakt’.
Nu ben ik het spoor toch bijster. Ik heb afgelopen twee weken allerlei mensen over me heen gehad dat de tekort B12 alleen aangevuld kan worden door injecties
Staat ook op de site van Stichting B12 te kort. En hier wordt weer gezegd dat juist de smelt tabletten beter werken.
Dus nu neem ik weer voor Jan doedel de spuiten? Schiet mij maar lek.
Beste Karin, Je neemt zeker niet voor Jan Doedel de spuiten.
Wanneer je hoge doses smelttabletten in de juiste verhouding neemt (dus Adenosylcobalamine en Methylcobalamine in combinatie met Foliumzuur) krijg je elke dag een gelijkmatige hoeveelheid B12 binnen. Het is een optie.
Daarbij heb jij geluk gehad dat je arts een B12 tekort onderkent en injecties voorschrijft. Gebeurt lang niet altijd. De injecties worden overigens wél vergoed, en smelttabletten niet. Daar heb je trouwens geen recept voor nodig.
Zo zijn er verschillende punten ter afweging. Ik hoop dat je je snel beter zult voelen door de injecties!
Ah oké dank je wel. Ga ik braaf door met de spuiten. Hou de tabletten als optie in gedachte. En ja had al van meerdere begrepen inderdaad dat artsen niet altijd welwillend zijn en dat ik blij mocht zijn dat mijn arts hiervoor openstaat?
Maar gaf hem ook eigenlijk geen keuze want gaf bij hem aan dat B12 tekort vaker voorkomt bij mijn aandoening ?
Na bloedonderzoek bleek dat mijn B12 een waarde had van 77, en zegt mijn huisarts dat ik tabletten moet gaan slikken. Bijna overal lees ik dat je dan injecties krijgt, maar van de huisarts moet ik dit toch eerst met tabletten gaan proberen. Ik ben bang dat ik weer een paar maanden verder ben voordat ze erachter komen dat dit (waarschijnlijk) niet voldoende gaat helpen en ik me voorlopig nog zo slecht moet voelen.
Of werken deze tabletten wel echt voldoende? Ik heb het gevoel dat ik niet serieus genomen word en dat is zo frustrerend.
Hallo Bianca,
Als je een waarde hebt van 77 is dat een behoorlijk tekort – ik kan me voorstellen dat je je niet serieus genomen wordt: je huisarts had kunnen weten dat je waarschijnlijk een tekort hebt omdat je lichaam geen B12 uit je voeding opneemt. Tabletten slikken heeft dan weinig zin omdat ook dat in dezelfde (verstoorde?) spijsvertering komt. Je kunt dan beter aan de zuigtabletten; die worden via het speeksel direct in de bloedbaan opgenomen. En dan kun je het beste 2 soorten nemen: Adenosylcobalamine en Methylcobalamine, liefst in combinatie met foliumzuur. Kijk maar bij: http://maridadishop.nl/ onder ‘vitaliteit’…
Dankjewel, ga ik daar eens even kijken!
Mijn dochter had ook hele lage waardes B12. Rond de 60! Kreeg tabletten van 4000. Ze ging zich wel beter voelen en waardes stegen goed. Is dit dan voldoende om toch tabletten te blijven slikken? De arts heeft het niet eens over injecties gehad…
Wat fijn Alexandra, dat je dochters arts het serieus nam en tabletten adviseerde. Ik weet niet wat ze neemt maar ze voelt zich beter en dat is het allerbelangrijkste.
Ik voer zelf 2 goed opneembare vormen van B12, nl Adenosylcobalamine en Methylcobalamine, in combi met foliumzuur. En dan in de vorm van smelttabletten, zodat de B12 direct via het speeksel in het bloed wordt opgenomen. Reden is dat de meeste ‘B12ers’ een opnameprobleem hebben verderop in de spijsvertering, en dan helpen gewone tabletten ook niet of nauwelijks.
Hoi,
Enkele maanden geleden heb ik laten bloedprikken en bleek dat ik een b12 tekort heb. Mijn waarde is 119 en toen heb ik direct injecties voorgeschreven gekregen. Helaas zat ik al snel helemaal vol met acne. Super vervelend. Na overleg met de huisarts moest ik overstappen op tabletten. Helaas gaf dit weer die vervelende bijwerking. Na overleg met assistente moest ik afwegen.. vermoeidheid of acne. Ik vond de acne zo vervelend dat ik nu even niks inneem. Hoe zit het met mogelijke ‘blijvende schade/symptomen’?
Dank alvast!
Ik hoop dat de arts je smelttabletten heeft voorgeschreven? Anders hebben ze nog niet zoveel effect…
Vitamine B12 heeft ook een ontgiftend effect. Bij mij uit zicht dat ook in ‘jeugdpuistjes’. Ik bouw daarom rustig aan met de tabletten, de ene dag de ene soort (adenosylcobalamine) en de andere dag de andere (methylcobalamine), totdat ik denk dat ze beiden samen kunnen. Je lijf past zich wel aan.
Er wordt geen schade aangericht, wees daar niet bang voor. Je lichaam neemt op wat het nodig heeft, een evt. ’teveel’ plas je uit (net als bij vitamine c). Zie het ontgiften (de puistjes) als een teken dat het werkt.
Kun je hier wat mee?
Ik heb nu 2 maal injecties gehad de methylcobalamine variant. En ik sta dus onder de pijnlijke puistjes bij me decollote boven rug me gezicht. En op me hoofdhuid en die jeuken behoorlijk. Nu moest ik wachten met injecteren tot die (acne) weg is. En dan langzaam opbouwen met 0.5 mg. Klopt dit? En die puisten gaan die wel weg is echt verschrikkelijk en doen pijn.
Ik hoop dat het inmiddels beter gaat met je puistjes. Natuurlijk krijg je met injecties in één keer een hoge dosis toegediend, dus de ontgifting kan ook heftiger verlopen.