Vlierbloesem siroop: lekker en gezond!

In mijn tuin staan een paar hoge vlieren en als ik niet uitkijk heb ik er elk jaar een paar bij. Soort onkruid, eigenlijk. Dat is de benaming die we besloten hebben te geven aan planten die groeien waar wij ze liever niet hebben. De plant zelf is zich niet bewust van zijn ongewenstheid.

Afijn, een paar zomers lang sierde ik een kan water regelmatig met een mooie vlierbloesem scherm. Staat prachtig en romantisch, die minibloemetjes en ze geven het water een subtiel, lichtzoet, natuurlijk gearomatiseerde smaak.

Vlierbloesem siroop

Vorig jaar kocht ik op een markt een flesje vlierbloesem siroop. Om nog lang na het uitvallen van vlierbloesem nog te genieten van de smaak.

Dit jaar maakte ik het voor het eerst zelf. Met zo’n 25 vlierbloesem schermen, suiker – iets wat ik voor de gelegenheid speciaal in huis moest halen – en citroen(sap). Google maar, er zijn diverse recepten voor te vinden. Allemaal megasimpel.

vlierbloesem siroop Ik ging eigenlijk gewoon voor de smaak, want ik drink geen sappen of frisdrank – mij te zoet/kunstmatig.
Maar een klein laagje vlierbloesem siroop met bubbeltjeswater vind ik een geweldig alternatief voor water – óf witte wijn. Ook heerlijk als je feestelijke bubbels wilt schenken met een unieke smaak.

Ik vroeg me af of de vlierbloesem helende kwaliteiten heeft, want dat heeft praktisch elke plant. En dat bleken er meer te zijn dan ik dacht.

Deze romantische vlierbloesem:

 • heeft een zweetafdrijvende werking (je gaat ook vaker naar de wc);
 • opent de capillairen (kleinste haarvaatjes);
 • werkt antiviraal (griep, verkoudheid etc.);
 • stimuleert het immuunsysteem (o.a. door flavonoïden);
 • drijft afvalstoffen af (helpt dus bij reuma en ontstekingen!);
 • verlaagt hoge lichaamstemperatuur.

De vlierbloesem siroop die ik maakte is dus niet alleen lekker maar kan doordat het lang bewaard kan worden het hele jaar antiviraal ingezet worden, bij ontstekingen en om de kwaliteit van het bloed te verbeteren. Maar eigenlijk drink je het vooral omdat je het lekker vindt. Toch…?

Het is begin juni als ik deze blog schrijf: als je zelf geen tuin hebt, spring op de fiets en neem een grote boodschappentas mee en een schaar. De vlier kom je zo’n beetje overal tegen.

 

2 reacties

 1. Wij hadden ze vroeger ook achter de boerderij staan, als ik jouw blog lees ruik ik ze weer, heerlijk.
  Mijn moeder is nooit op het idee gekomen om er iets van te maken. Jammer.

  1. Ik vergat te melden dat ik er ook pannenkoeken mee gebakken heb. Leg een paar (stukjes) bloesemscherm in het hete vet, pannenkoekenbeslag erover, klaar. Heerlijk! Iemand gaf een tip om wat witte wijn toe te voegen aan het beslag, dat ga ik ook proberen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.