Waarom ben ik zo moe?

“Waarom ben ik zo moe, kun JIJ me dat vertellen?”
“Wat moet ik doen om meer energie te krijgen?”

Dit zijn vragen die me steeds vaker via mail of de social media worden gesteld door mensen die ik niet ken. Vragen die me verwonderen en me aan het denken zetten.

Waarom?

Omdat het natuurlijk voor mij niet mogelijk is om te weten wat het is dat iemand, die ik helemaal niet ken, zo uitput.

Maar ook omdat het me bevreemdt dat iemand die mij ook niet kent, zou denken dat ik zomaar een oplossing kan bieden.waarom ben ik zo moe

“Ja maar, als je hoofdpijn hebt dan neem je toch een paracetamolletje?”
“En bij een zere keel een hoestdrankje?”
“Dus wat te doen tegen steeds weer vermoeid zijn?”

Seriously???

Veel mensen denken dat er overal een instant oplossing voor is.
We leven in een maakbare maatschappij, toch…?

Ik realiseerde me dat het bij veel mensen écht zo werkt, in de trant van:
“Postbode Siemaahn, waai verveeelen ôns en jaai moet iets verzinnââh!” (uit de serie Zaai van Villa Achterwerk)

Inhoudsopgave

Durf (jezelf) te vragen

Gelukkig gaat er meestal wel een lichtje op als ik een wedervraag stel als:

Slaap je slecht? Heb je allergieën? Eet je gezond? Beweeg je genoeg? Doe je werk waar je blij van wordt? Ben je gelukkig in je relatie? Ben je misschien snel overprikkeld? Of druk in je hoofd? Kom je vaak genoeg in de frisse buitenlucht? Vind je je leven leuk…?

Ik leg uit dat er onnoemelijk veel oorzaken kunnen zijn van vermoeidheid en dat het soms een lange zoektocht is om die te achterhalen. En ik durf te beweren dat dat de enige manier is om de vermoeidheid aan te pakken. Erachter komen wat niet voor je werkt en welke aanpassingen je zélf bereid bent te maken, zodat je (weer) grip op je leven krijgt. In plaats van symptomen onderdrukken met pilletjes, poedertjes en zalfjes.

Natuurlijk kan een behandeling of een voedingssupplement of zelfs medicatie ondersteuning bieden, maar als je niets doet aan de oorzaak is het net zoiets als met je kop tegen de muur blijven slaan en daarbij een wollen muts opzetten, zodat het minder pijn doet.

Zo binnen, zo buiten en vice versa

De meesten onder ons zijn geneigd de oorzaak buiten onszelf te zoeken – en eerlijk is eerlijk, steeds vaker ligt daar ook (een deel van) de oorzaak. Onze voeding bevat minder voedingsstoffen en meer toxines, de lucht is vaak niet zuiver, ons water bevat stoffen als medicijnresten en zware metalen, we worden omgeven door onzichtbare hoogfrequente stralingen van zendmasten en wifi en ga zo maar door.

Dat zijn de keiharde feiten waar we mee te dealen hebben en als je sensitief bent, niet gezond of door allerhande oorzaken niet genoeg veerkracht bezit, kun je alleen hier al ziek van worden. Het is dus zaak om te zorgen dat je te allen tijde voldoende goed voor jezelf zorgt, zodat je genoeg weerstand hebt om letterlijk te kunnen weerstaan wat er daarnaast nog op je pad komt.

Zorg dus dat je voldoende slaapt, dat je weet welke voeding je écht voedt in plaats van alleen maar vult, doe moeite om erachter te komen welke mensen je energie geven en die een aanvulling zijn in je leven, omdat je ze graag om je heen hebt. Drink genoeg (gezond) water, vind een manier van meer bewegen waar je je goed bij voelt, doe (vrijwilligers)werk of pak een hobby op die je het gevoel geven dat je zinvol bezig bent, laat je bloed eens uitgebreid onderzoeken op eventuele tekorten.

Waarom ben ik zo moe?

De oorzaak van je vermoeidheid achterhalen kan een lange weg zijn, maar soms ligt de oplossing héél dichtbij. Laat je inspireren door een van de hoofdrolspelers uit dezelfde serie Zaai, met zijn lied:
Zoek de Siemen in jezelf.

13 reacties

  1. Ik merk dat buiten zijn, sporten en goede voeding vaak helpt. Toch blijft stress de grootste boosdoener. Lekker een wandeling maken ’s avonds geeft ook vaak wat extra rust.

  2. Ik denk dat stress iets erg ondergewaardeerd is. Wanneer je langdurig veel stress, angsten of spanningen ervaart, schiet het lichaam namelijk in de bekende ‘vecht-of-vluchtstand’, waarbij onder andere de hartslag en de ademhalingsfrequentie omhoog gaan. Zowel lichaam als geest maken overuren en hebben geen tijd om te herstellen; iets wat veel energie kost. Dankjewel voor de tips!

  3. Die moeheid is onwijs vervelend. Ik heb soms dagen dat ik niet vooruit te branden ben en andere dagen dat ik uit elkaar spat van de energie. Inmiddels leer ik steeds beter te doseren, want je hoeft echt niet altijd 100% aan te staan. Goed stuk!

  4. Moe zijn heeft altijd een oorzaak maar in veel gevallen is het niet te achterhalen. Ik heb zelf ME en het willen weten kost meer energie dan het accepteren dat het zo is. Doseren, heel gezond leven en genieten van de kleine dingen maken dat het leven ook met iets minder energie heel mooi kan zijn.

  5. Ik ben ook heel veel moe. Ben onlangs op het ziekenhuis op 101 dingen geprikt en bleek een flinke bloedarmoede te hebben. Ik vraag me nog steeds af of daar inderdaad alleen die vermoeidheid vandaan komt, want ik merk weinig verschil nu ik al weken medicijnen slik ervoor. Heel frustrerend is het wel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.